circ.el



Circuite electrice





teste-fizica

Autoevaluare-forta electrodinamica




1. spirala.metalica
Spirala metalica din figura are extremitatea inferioara cufundata intr-un vas cu mercur. Sa se explice fenomenul care se va produce daca prin spirala circula curent electric.
Raspuns: Curentul electric in spire are acelasi sens, intre spire se exercita forte de atractie si spirala se contracta, extremitatea inferioara iese din mercur si circuitul se intrerupe. Datorita greutatii proprii spirala se destinde si extremitatea inferioara intra din nou in mercur si circuitul se reface. Fenomenele descrise se repeta ca urmare spirala metalica va descrie o miscare oscilatorie.

2. Doi conductori paraleli aflati in aer la r = 10 cm unul de altul sunt parcursi de curenti in acelasi sens. Primul conductor este parcurs de curentul I1 = 125,6A, iar al doilea de curentul I2 = 31,4 A. Ce intensitate are campul magnetic rezultant in punctele situate la jumatatea distantei dintre cei doi conductori? Dar intr-un punct exterior aflat la 5 cm de curentul cel mai slab? In ce puncte intensitatea campului magnetic este nula? Care este forte care actioneaza asupra unitatii de lungime de conductor.
prob.f.electrod
Raspuns:
A)Hr = H1 - H2 =I1/2πr/2 - I2/2πr/2 = 300 A/m
B)Hr = H1 + H2 =I1/2π·0,15m + I2/2π·0,05m = 233,3 A/m
C)Hr = H1 - H2 =0
H1 = H2 ,→I1/2π·x = I2/2π·(r-x)
I1·(r - x) = I2·x
x = r·I1/I1 + I2 = 0,08m
D) . Pentru ca μr = 1 , → F/l = μ·I1·I1/2π·r
F/l = 628N/m

3 . Sa se determine sensul de rotatie al electromotorului din figura.
Raspuns:
Se aplica regula mainii drepte pentru a afla polaritatea electromagnetului, apoi se aplica regula mainii stangi pentru cei doi curenti ce strabat spirele rotorului si aflam fortele electromagnetice ce formeaza cuplul care invarte rotorul. Rotorul se roteste in sens trigonometric.
sens.rot.electromag.prob

4 . Sa se determine sensul curentului electric din infasurarea electromagnetului din figura pentru ca electromotorul sa se roteasca in sensul acelor de ceasornic.
Raspuns:

Electromotorul trebuie sa se roteasca in sensul acelor de ceasornic, deci se cunoaste senul in care cuplul invarte rotorul, aceasta inseamna ca se cunoaste sensul celor doua forte electromagnetice care formeaza cuplul. Cu regula minii stangi aplicata astfel incat degetul mare sa fie orientat in sensul fortei, iar cele patru degete sa fie orientate in sensul curentului din spirele rototului si cunoscand faptul ca liniile de camp trebuie sa intre in palma se afla polaritatea electomagnetilor. Cu regula mainii drepte asezate in asa fel incat degetul mare sa indice polul nord aflam sensul curentului din spirele electromagnetului. Sensul conventional al curentului electric este de la plus la minus.
sens.crt.electromag

banner0.ce


c.m.2 reg.m.s

placeholder

Din caietul grefierului

¤ In ziua de 24 iulie, orele zece si treizeci, ma aflam pe malul lacului Pantelimon, la plaja. Precizez insa ca intamplator am gasit o undita pe apa pe care am luat-o si stateam pe malul apei, dar nu stiu cu ce scop fiindca undita cu pricina nici ac nu avea..."

¤ "Sustinerea pe care o face inculpatul, ca a plecat cu autobasculanta spre locul unde s-a intalnit cu organele de politie pentru a interveni la salvarea unui om aflat in pericol de pe urma unui accident de circulatie este neintemeiata, deoarece, as cum au demonstrat probele dosarului, inculpatul se afla intr-o stare de betie atat de avansata, incat, atunci organele de politie au deschis portierea de la cabina basculantei, inculpatul a cazut pur si simplu in bratele acestora..."

¤ "Eu in calitate de paznic, i-am interzis lui Stoian, care era tot paznic, sa ia lemne, zicandu-i ca de ce nu vine sa ia cand este el de serviciu si de ce vine sa fure tocmai in tura mea, dar respectivul nu m-a inteles ..."


sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »



Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin