circ.elCircuite electrice

teste-fizica

Autoevaluare Forta Lorentz
1. Se da figura de mai jos
sensul.fortei.Lorentz
a. Sa se determine orientarea vectorului viteza pentru cazurile 1 si 2;
b. Sa se determine orientarea vectorului forta Lorentz pentru cazurile 3 si 4;
c. Sa se determine semnul sarcinii electrice pentru cazurile 5 si 6;
d. Sa se determine orientarea vectorului inductie magnetica pentru cazurile 7 si 8;
Raspuns: Semnul sarcinii, orientarea fortei, orientarea vitezei si orientarea inductiei se afla cu regula mainii stangi. De exemplu pentru determinarea semnului sarcinii se tine mana stanga in asa fel incat inductia magnetica sa intre in palma, iar degetul mare sa fie orientat in sensul fortei Lorentz. Daca cele patru degete sunt orientate in sensul vitezei semnul sarcinii este pozitiv, in caz contrar semnul sarcinii este negativ.
2. In centru, intre doi semicilindri de raza R goi in interior(duanti) se afla o sursa de protoni.(Sarcina protonului este +e, iar masa lui este m). Duantii sunt asezati perpendicular pe un camp magnetic de inductie B, intre duanti se aplica o tensiune de inalta frecventa. Explicati functionarea sistemului din figura numit ciclotron si calculati energia cinetica a protonilor la iesirea din ciclotron.
ciclotronul
Raspuns:
- Accelerarea protonilor se bazeaza pe interactiunea dintre aceste particule si campurile electrice si magnetice. Intre cei doi electozi(duanti) se aplica o tensiune de inalta frecventa pentru ca protonii sa fie accelerati de campul electric de inalta frecventa. Sub actiunea campului magnetic transversal particula este obligata sa descrie o miscare circulara. Pentru ca forta Lorentz este perpendiculara pe viteza (este o forta centripeta) particula trece de mai multe ori prin intervalul de accelerare. Raza traiectoriei creste cu viteza particulei.
Ec = mv2/2
Fcp = FL
mv2/R = e·v·B
v = e·R·B/m
Ec = e2·R2·B2/2m

bob.ind


c.m.2 reg.m.s

placeholder

Din caietul grefierului

¤ "Perna pe care o solicita reclamanta s-a degradat datorita atator lacrimi nevinovate pe care eu le-am varsat pe ea cu ocazia orelor de reculegere cand ma gandeam ca sotia imi este infidela in toate directiile..."

¤ "Cand am sustras cei 8000 lei de la partea vatamata am profitat ca era sub influenta bauturii, dar mentionez ca de obicei nu luam bani de la cei care nu aveau, ci de la aceia care aveau destul si nu stiau cum sa-i foloseasca..."

¤ "Am mers la sus-numita pe care o cunosteam de mai mult timp, dupa care am batut-o si i-am spus ca este ultima noastra intalnire si sa ne despartim ca doi buni prieteni.

Legile deplasarii radioactive
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin