circuite electrice
▶ Acasa
▶ Curentul continuu
▶ Campul magnetic
▶ Probleme
▶ Harta site
▶ Crt. alt monofazat
▶ Crt. alt. trifazat
▶ Subiecte bac.

GoogleCircuite electrice


img01
Facebook widgets Twitter widgets Google plus widgetsAutoevaluare. Regula lui Lenz
Regula lui LenzAplicand regula lui Lenz stabiliti sensul curentului indus intr-o bobina in circuitul careia este conectat un galvanometru.
a. daca magnetul se apropie de bobina (ca in figura),
b. daca magnetul se departeaza de bobina.
Raspuns:
a)Daca magnetul (inductorul) se apropie de bobina (indus), atunci fluxul magnetic inductor creste si conform regulei lui Lenz, curentul indus va avea un astfel de sens incat prin campul magnetic creat sa se opuna cresterii campului magnetic inductor. Cunoscand orientarea campului magnetic indus cu regula mainii drepte se poate gasi sensul curentului indus: tinem solenoidul in mana dreapta in asa fel incat degetul mare sa fie orientat pe directia si in senul campului magnetic indus. Cele patru degete indica sensul curentului indus.
b) Daca magnetul se departeaza de bobina, fluxul magnetic inductor scade si conform regulei lui Lenz, curentul indus are un astfel de sens incat prin campul magnetic pe ca il creaza se opune scaderii fluxului magnetic inductor. Cu regula mainii drepte aplicata campului magnetic indus se afla sensul curentului indus.
autoevaluare.lenz


Din caietul grefierului

¤ "Cand a trecut la savarsirea faptei inculpatul a profitat, pe langa altele, si de imprejurarea ca victima dormea primul sau somn..."

"¤ "Solicit impartirea bunurilor comune pe motiv ca sotul m-a batut pentru faptul ca i-am luat din portmoneu poza amantei care era cam nerusinata..."
«Pagina precedenta Pagina urmatoare»© 2015 - All Rights Reserved