template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


AutoinductiaSa consideram un circuit si un bec sau un ampermetru de curent continuu, alimentat de o sursa de tensiune electromotoare e si de rezistenta interna r.
Autoind.circ.rezitiv
La inchiderea circuitului cu ajutorul intrerupatorului k, becul functioneaza de la inceput cu aceeasi intensitate luminoasa, sau daca becul este inlocuit cu ampermetrul acesta va indica de la inceput aceeasi intensitate I ca in figura din dreapta. La deschiderea circuitului intensitatea luminoasa a becului scade brusc la zero. Inlocuind becul cu ampermetrul, acul ampermetrului scade brusc la zero.
Daca in circuitul prezentat se intercaleaza si o bobina de inductanta L situatia se schimba. La inchiderea circuitului cu ajutorul intrerupatorul k se constata ca intensitatea luminoasa a becului creste lent pana la valoarea maxima, iar daca becul este inlocuit cu ampermetru atunci acul ampermetrului deviaza lent spre valoarea maxima I. La deschiderea circuitului becul lumineaza pentru un timp scurt si dupa deschiderea circuitului, intensitatea luminoasa a becului scade lent la zero, iar daca becul este inlocuit cu ampermetru, atunci acul ampermetrului deviaza lent spre valoarea zero existand curent in circuit si dupa deschiderea circuitului.
autoind.circ.cu.rezist.si.bob

Cauza acestui fenomen este autoinductia. La inchiderea circuitului, intensitatea curentului creste de la valoarea zero pana la o valoare maxima data de legea lui Ohm pentru un circuit simplu.
I = e/(r + R + Rb). Aceasta crestere dureaza un timp scurt, in care fluxul magnetic produs de sursa de tensiune electromotoare e creste prin suprafata delimitata de spirele bobinei de inductanta L de la zero la valoarea Φ = L·I. Este un caz particular de inductie electromagnetica, la care circuitul inductor este in acelasi timp si circuit indus si a primit numele de autoinductie. Autoinductia este fenomenul de inductie electromagnetica produs intr-un circuit datorita variatiei intensitatii curentului din acel circuit. Din cauza cresterii fluxului magnetic, in bobina ia nastere un curent autoindus notat in figura cu i', care se suprapune peste curentul initial. Prin bobina vor circula doi curenti suprapusi: curentul principal produs de sursa e, si curentul autoindus, produs de tem autoindusa.
Tem autoindusa este data de legea lui Faraday. Tinand seama ca
Φ = L·I, atunci legea autoinductiei este:
ea = - L·ΔI/Δt
Sensul tem autoinduse poate fi determinat cu ajutorul regulei lui Lenz: la inchiderea circuitului sau la cresterea curentului din circuit, tem autoindusa trebuie sa se opuna cresterii intensitatii curentului inductor, iar la scaderea intensitatii curentului inductor sau la deschiderea circuitului, tem autoindusa trebuie sa se opuna scaderii intensitatii curentului inductor.
Autoevaluare
Figura alaturata prezinta un circuit in care becurile sunt identice si rezistentele totale ale celor doua ramuri sunt egale.
autoevaluare.autoinductia

Explicati fenomenele care apar daca:
a) Se inchide circuitul.
b) Se deschide circuitul.
Verificabob.indc.m.2 reg.m.s u.f.t

Ştiaţi că...

¤ In anul 1832 fizicianul american Joseph Henry (1797-1878) a publicat un studiu asupra unui caz particular de inductie, pe care a numit-o selfinductie si a carei existenta a demonstrat-o folosind un fir metalic lung infasurat elicoidal.

¤ Un aliaj de un carat contine aur in proportie de 1/24.

electro
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legile lui Kirchhoff

Conservarea impulsului

Teoreme ale mecanicii

Starea electrocinetica

Suntul

Dezintegrarea β

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate