template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Campul magnetic

Exista un mineral numit magnetit sau magnetita (este un mineral din grupa oxizilor de fier cu proprietati feromagnetice, fiind un oxid de fier cu formula Fe3O4 sau FeOFe2O3) care are proprietatea de a atrage obiecte de fier cand sunt aduse in apropierea lui. La fel se comporta si un cunductor parcurs de curent electric, cand in apropierea lui este adus un ac magnetic, sau un alt conductor parcurs de curent electric. Aceasta inseamna ca magnetita sau conductorul parcurs de curent electric modifica proprietatile fizice ale spatiului inconjurator, in asa fel incat in acest spatiu asupra unei bucati mici de fier sau asupra acului magnetic (asupra conductorului parcurs de curent electric), se exercita o forta. Cu alte cuvinte, regiunea din spatiu in care exista magnetita sau conductorul parcurs de curent electric este purtatoarea unei proprietati fizice noi, care in absenta magnetitei sau a conductorului parcurs de curent (in asenta curentului din conductor) nu se manifesta. In aceasta regiune din spatiu se manifesta un sistem fizic numit camp magnetic.
Campul magnetic este este o forma de existenta a materiei care se manifesta prin forte aplicate acului magnetic sau a conductoarelor parcurse de curent electric.
Campul magnetic poate fi descris cu ajutorul liniilor de camp magnetic, care au urmatoarele proprietati:
- Printr-un punct din spatiu trece o singura linie de camp, deci liniile de camp nu se intersecteaza.
- Liniile de camp magnetic sunt curbe inchise, spre deosebire de liniile de camp electric, carepornesc de pe sarcinile pozitive si se termina pe sarcinile negative sau la infinit.
- Liniile de camp sunt curbe orientate, au directie si sens. Directia este indicata de tangenta la linia de camp in fiecare punct, iar sensul liniei de camp este indicat de polul nord al acului magnetic care este tangent la linia de camp in fiecare punct. Pentru un magnet permanent liniile de camp ies din polul nord si intra in polul sud al magnetului. In cazul campului magnetic creat de curent sensul liniei de camp se determina cu regula burghiului.
regula burghiului
In figura a) si b) sensul curentului electric este indicat de sageata de pe conductorul rectiliniu respectiv de pe spira, iar in figura c)desenul este in sectiune, spirele sunt reprezentate prin cerculete, cerculetele cu plus arata ca sensul curentului electric este de la ochiul observatorului spre desen, iar cerculetele cu un punct in centrul lor arata ca sensul curentului este de la desen spre ochiul observatorului.
a)Sensul liniilor campului magnetic al curentului electric liniar se determina cu regula burghiului (sau regula tirbusonului): sensul liniilor campului magnetic al curentului electric liniar este sensul in care trebuie rotit burghiul (tirbusonul) asezat paralel cu conductorul, pentru a inainta in sensul curentului din conductor;
b)Sensul liniilor de camp magnetic al curentului din spira este identic cu sensul de inaitare al burghiului asezat perpendicular pe planul spirei cand acesta este rotit in sensul curentului din spira;
c)Sensul liniilor campului magnetic creat de curentul electric dintr-un solenoid (solenoidul este o bobina a carei lungime este mult mai mare decat diametrul unei spire) este identic cu sensul de inaintare al burghiului asezat perpendicular pe planul spirelor solenoidului cand burghiul este rotit in sensul curentului din spire.
Daca se schimba sensul curentului care genereaza campul se schima si sensul linlllor de camp. Totalitatea liniilor de camp formeaza spectrul magnetic care poate fi vizualizat cu ajutorul piliturii de fier.
Entropia


Test
determinarea sensului 1. Stabiliti sensul liniilor de camp magnetic al campului magnetic creat de curentii electrici din figura a;
2. Stabiliti sensul curentului electric care creaza campul magnetic din figura b;
polaritate 3. Stabiliti polaritatea magnetica a solenoizilor din figura a);
4. Stabiliti polaritatea tensiunii pentru solenoizii din figura b) care au polaritatea indicata.

Comfort Therm


bob.indc.m.2
reg.m.s
u.f.t

Transformatorul

Pe baza fenomenului de inductie electromagnetica el produce o tensiune de iesire alternativa a carei valoare depinde de valoarea tensiunii alternative de intrare (U1/U2 = N1/N2 = I2/I1). In principal, transformatorul monofazat este format din doua infasurari dispuse pe acelasi miez foiletat, confectionat din fier si siliciu pentru a micsora pierderile prin curenti turbionari si prin histerezis (se pierde energie electromagnetica sub forma de caldura in mediul inconjurator in timpul ciclului de magnetizare si demagnetizare, numeric egala cu aria ciclului de histerezis). Cand un curent alternativ strabate infasurarea primara, variatia fluxului magnetic produce in secundar o tensiune indusa. Daca bornele infasurarii secundare sunt conectate la un circuit secundar apare un curent indus.


electro
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legile lui Kirchhoff

Conservarea impulsului

Teoreme ale mecanicii

Starea electrocinetica

Suntul

Dezintegrarea β

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate