circ.el


Circuite electrice
Castelul de la Macea
Castelul de la Macea

Castelul este asezat in partea de vest a Romaniei in comuna Macea situata la 20 km de municipiul Arad. Constructia castelului a inceput in deceniul al doilea al secolului al-XVIII-lea de catre Mihai Csernovics in apropierea unui conac de dimensiuni nu prea mari, situat pe locul unde se gaseste azi pepiniera Gradinii Botanice. Constructia este terminata in anul 1745 cand Mihai moare. Dupa moartea lui Mihai, mosia este condusa de sotia sa impreuna cu Arsenie, unul din cei trei fii a lui Mihai. Dupa Arsenie mosia ii ramane lui Lazar fiul lui Arsenie si nepotul lui Mihai care primeste titlul de Grof. In cele din urma castelul este pierdut, se pare, la un joc de carti de un membru al familiei Csernovics, in anul 1862 (Petru Csernovics). Mosia intra in posesia lui Gyorgy Karoli care mai adauga o aripa castelului, constuieste turnul inalt de 30 m si castelul de vanatoare. Castelul are forma literei L si initial a avut 100 de camere, din care una nu a fost gasita inca. Se spune ca in aceasta camera ar fi ascunsa averea grofului.
Castelul a fost conceput ca un simbol al puterii si nobletei proprietarului, dar si pentru aparare. Sistemul de aparare era constituit dintr-un zid de caramida inalt de 2,50 m cu sarma ghimpata in partea superioara, care inconjura castelul. La distanta de 6-7 m de zid era un sant adanc plin cu apa. In caz de pericol, castelul putea fi parasit printr-un tunel ce lega subsolul cladirii de mijlocul parcului. Castelul este inconjurat de un parc in care se gasesc multe specii de plante.
Din 2 mai 1991 Castelul si Parcul Dendrologic sunt poprietatea Universitatii "Vasile Goldis" care a restaurat castelul si a transformat Parcul Dendrologic in Gradina Botanica Universitara cu 3500 specii de plante.
Cu bunavointa domnului profesor Gh. Creţu (prof. Gh. Creţu)
banner.a.einstein bac1
Nelson.Mandela Educatia este cea mai puternica arma pe care tinerii o pot folosi pentru a schimba lumea.
Nelson Mandela
vopsele.lemn


placeholder
Bacalaureat fizica
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin