template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Circuite electrice de curent alternativ trifazatGeneratorul trifazat


Principiul de functionare al generatorului de curent alternativ se bazeaza pe fenomenul de inductie electromagnetica care consta in aparitia unei tensiuni electromotoare alternative la capetele unui cadru metalic care este rotit uniform intr-un camp magnetic omogen sau, invers, rotirea uniforma a campului magnetic prin fata cadrului fix. Daca la capetele cadrului se conecteaza un receptor prin circuit trece un curent alternativ monofazat. Generatoarele rotative transforma energia mecanica in energie electrica. Generatoarele rotative se compun din doua parti: partea mobila numita rotor sau inductor care este sediul unui camp magnetic creat de un electromagnet strabatut de un curent continuu, acesta se roteste prin fata a trei perechi de bobine identice fixe pe stator sau indus dispuse la 120o una fata de alta.
gen.trifazat
Rotorul(inductorul) este alimentat de un curent continuu la bornele MN prin intermediul a doua inele fixate pe rotor pe care apasa doua perii P1 si P2. Rotorul este pus in miscare de un motor termic sau electromotor. Statorul este confectionat din tole feromagnetice prevazut cu niste canale numite ancosa in care se introduc spirele celor trei perechi de bobine. Bornele A, B si C se numesc inceputuri de faza, iar bornele X, Y si Z se numesc sfarsitul fazelor. Fiecare pereche de bobine poate fi conectata la un circuit, care poarta numele de faza. La trecerea polilor electromagnetului prin fata bobinelor in acestea se induc tensiuni electromotoare. Aceste tensiuni electromotoare nu trec simultan prin valoarea maxima, deci nu sunt in aceeasi faza de miscare. Tem indusa are valoare maxima mai intai in perechea de bobine AX, apoi in bobinele BY, dupa ce rotorul a descris un unghi de 120o. In aceste bobine tem indusa este defazata in urma celei din bobinele AX cu 2π/3. Tem indusa in CZ va fi defazata cu 2π/3 fata de tem indusa in BY si cu 4π/3 fata de tem indusa in AX.
eA = Emsinωt,
eB = Emsin(ωt -2π/3),
eC = Emsin(ωt - 4π/3) = Emsin(ωt + 2π/3).
Se ia ca origine de faza momentul in care eA trece prin valoarea zero. Variatia in timp si diagrama fazoriala a celor trei tem induse sunt redate in figurile de mai jos.
repr.grafica.a tem
repr.tem.prin.fazori

Amplitudinile celor trei tensiuni electromotoare sunt egale deoarece am presupus ca cele trei perechi de bobine ale statorului (indusului) sunt identice : au aceeasi impedanta, adica au aceeasi rezistenta si aceeasi inductanta. Fazorul eA de modul Em cu unghiul de faza nul reprezinta tem indusa in infasurarea AX. Fazorul eB de modul Em defazata in urma cu unghiul 2π/3 reprezinta tem indusa in infasurarea BY, iar fazorul eC de modul Em defazata in urma cu unghiul 4π/3 reprezinta tem indusa in infasurarea CZ.


tub.raze.Xsist.trifazat.alt
uA = Um·sinωt,
uB = Um·sin(ωt - 2π/3),
uC = Um·sin(ωt + 2π/3),
IA = IA = IA = If = I,
U = Uf·√3.
Imagini
Imagini▶ Faceti click dreapta pe unul din linkurile de mai jos pentru desktop.
▶ Pentru mobil → apasare lunga in timp pe unul din linkurile de mai jos.
▶ Faceti click in afara casetei pentru a ascunde imaginea.

Schimbator de caldura

Solenoid

Ascensorul urca

Ascensorul coboara

Schimbator de caldura
Caldura dezvoltata in reactor este transferata unui agent termic.
Solenoid
Liniile de camp si inductia magnetica B ale unei spire parcursa de un curent electric.
Ascensor urcare
Ascensor coborare

Royal Institution

Royal Institution a fost intemeiata de Benjamin Thompson (1753- 1814). Pentru meritele sale, acesta a fost inobilat, primind numele de Rumford. Institutia Regala punea la dispozitia cercetatorilor un laborator bine utilat, o bogata biblioteca si un indrumator competent, care, in plus, tinea prelegeri cu teme din domeniul chimiei si fizicii.


Newsletterbob.ind
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets Twitter widgets Google plus widgets linkedin

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate