template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Circuite electrice de curent continuuStarea de electrizare. Campul electric

Substanta are o structura discreta, particulele constituente fiind atomii si moleculele. In conditii obisnuite corpurile sunt neutre din punct de vedere electric, dar pot fi aduse intr-o stare speciala numita stare de electrizare prin diferite procedee de electrizare: prin frecare, prin contact si prin inductie. Corpurile electrizate interactioneaza electric intre ele prin forte de atractie sau de respingere electrostatica. Proprietatea corpurilor electrizate de a interactiona prin forte electrice de atractie sau respingere este masurata cantitativ de o marime fizica scalara numita sarcina electrica notata cu simbolul q. Sarcina electrica se masoara in coulombi
[q]SI = 1C(coulomb) = 1A·s, adica unitatea de masura in sistemul international este coulombul care este egal cu sarcina electrica tranportata de un curent de 1 amper ce traverseaza o sectiune transversala in timp de o secunda. Existenta fortelor de atractie si de respingere dintre corpurile electrizate a condus la ideea ca sarcina electrica este de doua feluri: pozitiva si negativa.Pentru a explica starea de electrizare trebuie amintit faptul ca in compozitia atomului intra un numar Z dat de electroni, acest numar se numeste numar atomic. Electronul este particula cu cea mai mica sarcina electrica negativa, numita sarcina electrica elementara
[e = 1,6·10-19C(coulombi)]
Pentru ca atomul sa fie neutru din punct de vedere electric, sarcina totala a celor Z electroni din atom Qe = -Z·e trebuie sa fie compensata de sarcina electrica pozitiva a nucleului. Particulele cu sarcina electrica pozitiva care intra in compozitia nucleului unui atom sunt protonii. Protonul este o particula cu sarcina electrica pozitiva egala ca valoare cu valoarea sarcinii electrice elementare. In consecinta in nucleul atomului trebuie sa se gaseasca Z protoni cu sarcina electrica totala Qp = + Z·e. Starea de electrizare corespunde excesului sau lipsei de electroni din atomi care se poate realiza prin procedeele amintite mai sus.
Un corp electrizat cu sarcina electrica Q genereaza in spatiul din jurul lui un camp electric care este un sistem fizic, o forma de manifestare a materiei alta decat substanta prin intermediul caruia se transmit interactiunile dintre corpurile electrizate. Forta care se exercita in campul electric asupra unui corp punctiform incarcat cu sarcina electrica q este F = q·E, unde E este o marime fizica vectoriala ce caracterizeaza campul electric intr-un punct. E se numeste intensitatea campului electric intr-un punct. Unitatea de masura in sistem international este [E]SI = [F]SI/ [q]SI = N(Newton)/C(Coulomb)
Pentru a evidentia regiunile in care campul electric este mai mult sau mai putin intens se utilizeaza reprezentarea prin linii de camp care sunt linii tangente in fiecare punct la vectorul intensitate a campului electric. Sensul liniei de camp este sensul in care se deplaseaza un corp punctiform cu sarcina pozitiva, lasat liber in camp. Liniile de camp pornesc de pe corpul incarcatcu sarcina electrica pozitiva si se termina pe un alt corp incarcat cu sarcina electrica negativa.
Intensitatea campului electric intr-un punct are directia tangentei la linia de camp in punctul respectiv si sensul liniei de camp. Daca in apropierea unui corp electrizat cu sarcina electrica Q aflat in vid este adus la distanta r un corp punctiform electrizat cu sarcina q, numit corp de proba, atunci campul electric creat de corpul cu sarcina electrica Q va actiona asupra corpului de proba cu o forta data de legea lui Coulomb
FO = Q·q/4πεor2, unde εo reprezinta permitivitatea electrica a vidului
o = 8,856·10-12 F/m(Farad)/(metru)
Daca cele doua corpuri electrizate se afla intr-un mediu omogen oarecare, forta de interactiune este F = Q·q/4πεr2, unde ε este permitivitatea electrica absoluta a mediului respectiv. Raportul FO/F = ε/εo = εr este un numar intreg supraunitar care ne indica de cate ori este mai mare forta in vid decat intr-un mediu oarecare,acest numar se numeste permitivitate electrica relativa.
In consecinta campul electric creat de un corp incarcat cu sarcina electrica Q situat intr-un mediu omogen va avea intensitatea campului electric intr-un punct aflat la distanta r de corp E = Q/4πεr2
Pentru caracterizarea campului electric in corpuri este necesar sa introducem pe langa intensitatea campului electric intr-un punct si vectorul inductie electrica D = εo·εr·E.


Divertisment → Pentru onooor ... drepti !

Acordeon

banner.c.ebanner.a.einstein bac1
Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata.
Seneca.

placeholder

Citate

¤ Dante:"Indoiala imi ofera tot atata desfatare cat cunoasterea."

¤ Richard Feynman: "Daca veti intalni in spatiul cosmic o nava venind dintr-o lume indepartata si cosmonautul vă va intinde mana stanga , paziti-va , este posibil ca acesta sa fie alcatuit din antimaterie !

¤ Richard Feynman: "Una dintre caile de-a opri progrsul stiintei este sa permiti experimente numai in acele domenii in care toate legile au fost deja descoperite".

¤ A. Einstein: "Sunt multumit si uimit ca reusesc sa dezleg aceste taine si incerc cu smerenie sa imi reprezint un tablou, nici pe departe complet, al structurii Universului."

¤ Albert Camus cu prilejul primirii premiului Nobel: "Arta paseste pe o poteca ingusta intre doua prapastii: de o parte vidul, de cealalta tendentiozitatea.
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legea lui Ohm

Efectul fotoelectric

Legea dezintegrarii

Inductia magnetica

Regula lui Lenz

Optica

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate