circ.el

Circuite electrice
Circuite electrice numai cu condensatoareRezolvarea problemelor ce contin circuite cu condensatoare revine fie la determinarea sarcinilor cu care se incarca condensatoarele, fie la determinarea tensiunii la care acestea sunt incarcate. In acest scop se aplica in general metoda legilor lui Kirchhoff. Daca cea de-a doua lege a lui Kirchhoff poate fi aplicata mai usor, mai dificila este aplicarea primei legi (intr-o retea de curent continuu un condensator intrerupe curentul electric din latura in care este situat), datorita faptului ca ea nu poate fi aplicata decat in nodurile in care se intalnesc numai armaturile condensatoarelor. Ori in numeroase cazuri in noduri se intalnesc si portiuni de laturi ce provin de la una din bornele unui generator. In asemenea cazuri nu se mai poate aplica prima lege a lui Kirchhoff si pentru completarea numarului necesar de ecuatii trebuie sa apelam la alte egalitati, care uneori sunt greu de vazut. In vederea rezolvarii fara dificultate a unor asemenea probleme, cel mai simplu este sa se faca apel la analogii. In acest sens se pot stabili analogii intre marimile retelelor de curent continuu continand numai rezistoare si cele continand numai condensatoare. La aceste analogii se poate ajunge pornind de la legile de baza care privesc elementele unor asemenea scheme, care includ marimile ce deosebesc fundamental un tip de circuit de altul. Astfel, daca se scriu relatiile ce dau caderea de tensiune la bornele unui rezistor de rezistenta R strabatut de un curent de intensitate I si caderea de tensiune dintre armaturile unui condensator de capacitate C incarcat cu sarcina electrica Q, care sunt
U = R·I, respectiv U = Q/C,
se pot stabili urmatoarele corespondente intre aceste marimi:
- marimea R este analoaga cu marimea 1/C;
- marimea I este analoaga cu marimea Q
sensul.tens De asemenea pentru ca tensiunea UAB sa aiba acelasi sens in ambele situatii trebuie ca sensul curentului I sa fie identic cu sensul campului electric dintre armaturile condensatorului ca in figura. Aceste analogii odata stabilite se pot extinde si la scrierea altor legi ce caracterizeaza fenomenele, in care pot fi implicate aceste elemente pasive, cum ar fi legile lui Kirchhoff.
Analogii in circuitele de curent continuu care au elemente pasive numai rezistoare sau numai condensatoare.
Retele cu
rezistoare
Retele cu
condensatoare
Nr.
crt.
Marimea Notatia Marimea Notatia
1 Intensita-
tea curentului
I Cantitatea de electricita-
te
Q
2 Rezistenta electrica R Inversul capacitatii condensa-
torului
1/C
3 Tensiunea la bornele rezistorului U Tensiunea la bornele condensa-
torului
U
4 Legea lui Ohm U = R·I Tensiunile intre armaturile condensa-
torului
U = Q/C
5 Prima lege a lui Kirchhoff ΣIk = 0 Prima lege a lui Kirchhoff ΣQk = 0
6 A doua lege a lui Kirchhoff ΣRk·Ik = Σek A doua lege a lui Kirchhoff Σ(Qk/Ck) = Σek

prima.lg.a.lui.Kirchhoff
Exemple: - Daca intr-o latura a unui circuit cu condensatoare exista o sursa electrica e si doua condensatoare C1 si C2 ca in figura a), atunci se poate scrie egalitatea dintre cantitatile lor de electricitate Q1 si Q2 . Acest lucru se vede mai simplu daca ne inchipuim in locul lui C1 si C2 doua rezistoare R1 si R2, care fiind in aceeasi latura sunt parcurse de acelasi curent.
- O alta situatie, este cea din figura b). In acest caz nu se poate scrie prima lege a lui Kirchhoff nici in nodul A nici in B deoarece in acestea nu se intalnesc numai armaturi ale condensatoarelor, una din laturi provenind de la sursa. Tinand seama de analogiile ce se pot face, rezulta posibilitatea scrierii egalitatii dintre cantitatile de electricitate ce intra in nodul A din latura AB cu cele care ies din nodul B din aceeasi latura, adica:
q1 + q2 + q3 - q4 - q5 - q6 = 0

Circuite cu rezistoare si condensatoare

In cazul unor probleme ce contin condensatoare si rezistoare (problemele 4.3, 4.4 si 4.5) de obicei se cere sa se calculeze fie sarcinile electrice cu care se incarca condensatoarele, fie tensiunea intre armaturile acestora. In toate cazurile trebuie sa se tina seama de faptul ca intr-o retea de curent continuu un condensator intrerupe curentul electric din latura in care este situat.In schemele circuitelor de acest tip se pot intalni diverse moduri de legare ale condensatoarelor:
- Daca un condensator este situat intr-o latura de circuit, in serie cu un rezistor, tensiunea dintre armaturile condensatorului este egala cu ce de la bornele laturii,rezistorul avand numai rolul de a influenta durata incarcarii condensatorului;
- Daca condensatorul este legat in paralel cu un rezistor, atuncicele doua elemente au la borne aceeasi tensiune;
- Daca condensatorul este montat intre doua laturi ale unui circuit, laturi in care circula curent, tensiunea dintre armaturile condensatorului este egala cu diferenta de potential dintre punctele de legatura ale celor doua armaturi.
Bacalaureat fizica iulie 2013

Bacalaureat optica iulie 2013

Bacalaureat optica iulie 2013 filiera teoretica

gresala
Gasiti gresala din schema releului


banner.probleme
circuit.cu.condensatori

Ştiaţi că...

¤ James Clerk Maxwell, adolescentul care la 14 ani primeste o medalie academica pentru matematica si care inainte de a intra ca student la Universitatea din Cambridge, prezinta doua comunicari la Societatea Regala din Londra

¤ In anul 1847 J. C. Maxwell, a inceput sa studieze matematica si fizica la Universitatea din Edinburg si apoi la Cambridge, unde si-a inchiat studiile obtinand titlul de bacalaureat.
Bacalaureat fizica
Fuziunea nucleara
Imagini
Imagini▶ Faceti click dreapta pe unul din linkurile de mai jos pentru desktop.
▶ Pentru mobil → apasare lunga in timp pe unul din linkurile de mai jos.
▶ Faceti click in afara casetei pentru a ascunde imaginea.

A.Einstein

Solenoid

Modelul atomic

Lucrare de laborator

A. Einstein
Studiile reprezinta ceea ce ramane, cand uiti tot ce ai invatat la scoala.
Solenoid
Liniile de camp si inductia magnetica B ale unei spire parcursa de un curent electric.
modelul.atomic
Lucrare de laborator

Newsletter

bob.ind
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

S.G.
  Circuite electrice   © 2023 - Toate drepturile rezervate