template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Curentul electric stationarUnele materiale au capacitatea de a permite transportul particulelor cu sarcina electrica atunci cand sunt plasate intr-un camp electric. De exemplu: metalele, electrolitii si gazele ionizate. Aceste corpuri poarta numele de conductoare. In conductoare exista particule libere purtatoare de sarcina electrica. In metale purtatorii de sarcina electrica care se pot misca liber sunt electronii de valenta. Intr-un mol dintr-un metal de valenta z se afla z·NA electroni liberi, unde NA = 6,023·1023 1/mol este numarul lui Avogadro,iar in semiconductori purtatorii de sarcina mobili sunt electronii si golurile. In electroliti purtatorii liberi de sarcina electrica sunt ionii pozitivi si negativi care se formeaza prin disociere electrolitica. De exemlu inttr-o solutie de sare de bucatarie in apa ,sarea de NaCl se separa in ioni pozitivi(Na+)si ioni negativi (Cl-) care sunt liberi .
In absenta campului electric particulele libere incarcate cu sarcina electrica se afla intr-o miscare permanenta dezordonata numita agitatie termica sau miscare termica.
Daca legam un conductor metalic A incarcat de un conductor neutru B printr-un alt conductor C, prin conductorul C particulele incarcate vor trece dela un conductor la altul pana cand se egaleaza potentialele conductorilor A si B. Cand cei doi conductori A si B au potentiale diferite, prin conductorul C se stabileste un camp electric care actioneaza cu forta electrica F = q·E asupra purtatorilor de sarcina electrica liberi deplasandui dirijat pe directia intensitatii campului electric si in sens opus lui E care are sensul de la conductorul cu potential mai mare spre conductorul cu potential mai mic.Cand conductorii A si B au acelasi potential campul electric inceteaza si o data cu el inceteaza si miscarea dirijata a particulelor incarcate.
Prin definitie, miscarea dirijata a particulelor cu sarcina electica reprezinta curentul electic.
Daca viteza purtatorilor de sarcina electrica este constanta in timp in orice sectiune a conductorului, atunci curentul electric este stationar.
Miscare dirijata a particulelor poate avea loc nu numai datorita existentei unui camp electric (curent de conductie) ci si datorita unei diferente de concentratie (curent de difuzie, de exemplu in cazul unei jonctiuni pn dintr-un cristal semiconductor), sau a diferentei de temperatura intre doua regiuni ale unui conductor (curent termoelectric, in cazul unui termocuplu format din doi coductori de natura diferita, atunci cand cele doua suduri sunt mentinute la temperaturi diferite.
Pentru ca prin conductorul C curentul electric sa dureze trebuie sa fie mentinuta diferenta de potential constanta intre conductorii A si B. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unei surse electrice (generator electric) care serveste la mentinerea unui camp electric ce pune in miscare particulele incarcate cu sarcina electrica.
Generatoarele electrice pot fi:
- dinamurile si alternatoarele care transforma energia mecanica in energie electrica prin rotirea uniforma a unui camp magnetic in fata unei bobine.
- surse chimice in care aparitia curentului electric este legata de viteza de dizolvarea diferita a doua metale (de exemplu in pila Volta cele doua metale sunt din cupru si zinc) care sunt cufundate in apa acidulata.
Cele doua metale se dizolva cu viteza diferita sub forma de ioni pozitivi lasand pe electrozi fiecare atom din metal cate doi electroni:
nCu → nCu2+ + 2ne-
n'Zn → n'Zn2+ + 2n'e-
Deoarece n ≠ n' cele doua metale au potentiale electrice diferite, daca sunt conectate la un consumator prin acesta se stabileste un curent electric.
- termoelementele care transforma energia termica in energie electrica .Principiul de functionare se bazeaza pe efectul Seebeck, care consta in aparitia unei diferente de potential electric constanta intre doua puncte de contact a doua metale aflate la temperaturi diferite.
- fotoelementele transforma energia luminoasa in energie electrica.
Detalii
circuit electric
Ansamblul format din sursa electrica, conductoare si consumatori poarta numele de circuit electric.

Generator


Acordeon

banner.c.ebanner.a.einstein bac1
Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata.
Seneca.

placeholder

Ştiaţi că:

¤ . . . Thomson a stabilit ca razele catodice sunt alcatuite din particule incarcate cu sarcina electrica negativa, denumita de catre el electroni si a determinat sarcina specifica a electronului (e/mo = - 1.76·1011C/kg)

¤ . . . in anul 1906 Thomson a primit premiul Nobel pentru fizica , pentru descoperirea electronului in razele catodice.

¤ . . . Thomson a trait in perioada 1856 - 1940, numele lui complet este Sir Joseph John Thomson. A avut un fiu Sir George Paget Thomson nascut in anul 1892 si care a studiat fizica ca si tatal lui.

Daca vrei:

O lume mai buna alcatuita din popoare mai bune, care sa locuiasca in tari mai bune, alcatuita din regiuni mai bune, in care sa existe orase mai bune, cu vecini mai buni, in care sa fie scoli mai bune, pline de elevi mai buni, atunci,trebuie ca tu sa incerci sa devii, o persoana mai buna.
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legea lui Ohm

Efectul fotoelectric

Legea dezintegrarii

Inductia magnetica

Regula lui Lenz

Optica

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate