template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice

Dependenta rezistivitatii de temperatura


Ionii pozitivi din nodurile retelei cristaline executa la orice temperatura, oscilatii in jurul pozitiilor lor de echilibru. Cu cresterea temperaturii creste si departarea maxima fata de pozitia de repaus a ionilor pozitivi, ceea ce determina cresterea probabilitatii de ciocnire a electronilor cu ionii. Din acest motiv rezistivitatea electrica (si rezistenta) a conductorilor metalici creste cu cresterea temperaturrii.
Dependenta de temperatura a rezistivitatii metalelor creste liniar cu temperatura dupa legea:
ρ(t) = ρo(1 + αt)
ρ(t) → rezistivitatea la temperatura t
ρo → rezistivitatea la temperatura to = 0oC
α → coeficientul de temperatura al rezistivitatii, se masoara in K-1 pentru un material dat. Pentru majoritatea metalelor, la temperaturi nu prea joase, α ≈ 0,001 K-1
Inmultind ultima relatie cu l/S rezulta
ρ(t)·l/S = ρo·l/S (1 + αt)
R(t) = RO(1 + αt)

Supraconductibilitatea

La temperaturi scazute apropiate de 0 K rezistenta electrica a unor metale si aliaje scade brusc la zero. Se spune ca materialul a ajuns la starea de supraconductibilitate. Temperatura la care are loc trecerea la starea de supraconductibilitate se numeste temperatura critica. Pentru metale temperatia critica ete cuprinsa intre 0,14 K si 0,22 K, iar pentru aliaje intre 0,15 K si 23,2 K.

Completeaza careul

Orizontal
1. Viteza de aproximativ 1cm/s.
2. Masoara rezistenta.
3. Se opun trecerii curentului electric.
4. Unui conductor cu rezistenta mare si cu lungimea de 10 m i se aplica o tensiune de 30 V. Ce valoare are intensitatea campului eectric din interiorul conductorului?
5. U/I.
6. Cat este raportul rezistentelor R1/R2 a doi conductori de acceasi natura care au l1/l2 = 1/2 si raportul razelor r 2/r1 = 4?
7. Un conductor cu lungimea l si sectiunea S se indoaie la mijloc, astfel incat cele doua jumatati se suprapun. Ce se intampla cu raportul R1/R2?
8. Conductori de mare rezistivitate.
9. Montat in circuit pentru a varia intensitatea curentului electric.
10. Ce se intampla cu intensitatea curentului electric dintr-un circuit caruia i se aplica o tensiune constanta in timp ce temperatura lui creste?
Vertical
ctg
Vertical A → B    Ce semnificatie are cotangenta unghiului α din graficul prezentat in figura?

A
0 1 2 3 4 5 6 7 8 8 10 11
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
B

Despre George Boole

George Boole (1815-1864) cel care a construit o algebra bazata pe un sistem de axiome, (algebra circuitelor electronice, fara de care este imposibila construirea unor masini electronice de calcul) s-a nascut in Anglia intr-o familie saraca. El n-a urmat cursurile nici unei institutii de invatamant, cu exceptia claselor primare intr-o scoala pentu saraci. A invatat singur limba graca si latina si la 12 ani semna in publicatiile locale traduceri din Horatiu. Dupa ce multa vreme si-a cautat o slujba care sa-i lase si timp pentru invatatura, Boole a deschis o mica scoala, in care el era singurul profesor. Din fericire, doi matematicieni influenti, D. Gregory, editorul unei reviste de matematica si A. De Morgan, profesor la Universitatea din Cambridge, au apreciat originalitatea si profunzimea primelor lucrari ale lui Boole. In 1849, acesta a devenit profesor de matematica la colegiul din Cork (Irlanda). Aici s-a casatorit cu Mary Everest, o ruda a lui Sir George Everest, presedintele comitetului geodezic al Indiei, al carui nume a fost atribuit celei mai mari inaltimi din Himalaia, Everest sau Chomolungma. Una din ficele lui Boole, Ethel Liliana, s-a casatorit cu revolutionarul polonez Voynich si a devenit cunoscuta ca autoare a romanului Taunul.

Acordeon

banner.c.ebanner.a.einstein bac1
Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata.
Seneca.

placeholder

Ştiaţi că:

¤ . . . Thomson a stabilit ca razele catodice sunt alcatuite din particule incarcate cu sarcina electrica negativa, denumita de catre el electroni si a determinat sarcina specifica a electronului (e/mo = - 1.76·1011C/kg)

¤ . . . in anul 1906 Thomson a primit premiul Nobel pentru fizica , pentru descoperirea electronului in razele catodice.

¤ . . . Thomson a trait in perioada 1856 - 1940, numele lui complet este Sir Joseph John Thomson. A avut un fiu Sir George Paget Thomson nascut in anul 1892 si care a studiat fizica ca si tatal lui.

Daca vrei:

O lume mai buna alcatuita din popoare mai bune, care sa locuiasca in tari mai bune, alcatuita din regiuni mai bune, in care sa existe orase mai bune, cu vecini mai buni, in care sa fie scoli mai bune, pline de elevi mai buni, atunci,trebuie ca tu sa incerci sa devii, o persoana mai buna.
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legea lui Ohm

Efectul fotoelectric

Legea dezintegrarii

Inductia magnetica

Regula lui Lenz

Optica

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate