circ.el

Circuite electrice
Electrostatica 44.1prob.4.1
In circuitul din figura alaturata capacitatile condensatoarelor sunt C1 = 2μF, C2 = 4μF, C3 = 3μF, si C4 = 1μF, iar tem ale surselor sunt e1 = 5V, e2 = 6V si e3 = 9V. Se cer:
a) sarcinile si tensiunile condensatoarelor;
b) tensiunile intre perechile de borne ac; ad; bh; ch;
c) energiile electrostatice ale condensatoarelor.     Rezolvare

probl.4.2
4.2 In circuitul electric din figura se cere sa se determine sarcinile electrice si tensiunile pentru fiecare condensator cu ajutorul legilor lui Kirchhoff. Sa se discute aceste rezultate in raport cu valorile surselor e1, e2 si e3(RFC 10/73).  Rezolvare

probl.4.3
4.3 In circuitul electric din figura 4.3 condensatorul C1 decat a condensatorului C2, iar rezistenta R1 este de trei ori mai mare decat R2. Rezistenta interioara a bateriei este neglijabila, iar tem este e = 60V. Sa se determine tensiunile de la bornele celor doua condensatoare in urmatoarele cazuri:
1) intrerupatoarele k1 si k2 sunt inchise;
2) intrerupatorul k1 este inchis, iar k2 este deschis;
3) intrerupatorul k1 este deschis, iar k2 este inchis.  Rezolvare

probl.4.4
4.4 Se monteaza un circuit ca in figura alaturata . Daca tem este e, iar rezistentele rezistorilor sunt R1, R2 si R3, sub ce tensiune maxima se va incarca condensatorul C?
Ce rol indeplineste R3 ? Rezolvare
probl.4.5
   4.5 Se conecteaza in schema din figura 4.5), intre bornele B si O, o tensiune continua de 200V.
Valoarea rezistentelor R este de 1MΩ. Condensatorul C are capacitatea de 1μF. In punctul k intrerupem brusc circuitul electric. Cu cat creste potentialul punctului A imediat dupa intreruperea circuitului? Rezolvare

Probleme de maxim si de minim

In aceste probleme apar in decursul rezolvarii una sau mai multe marimi fizice care depind de o alta marime fizica din aceeasi problema, considerata ca variabila independenta. Prin enunt se cere sa se determine extremele marimii functie. Rezolvare: Dupa exprimarea marimii al carui extrem se cere, ca functie de marimea-variabila se efectueaza derivata primei marimi in raport cu cea de-a doua. Din anularea derivatei rezulta una sau mai multe valori ale variabilei, care se introduc in expresia marimii-functie, determinand astfel valorile extreme ale acesteia din urma.
Exemplu: 4.6 Sa se arate ca la legarea in paralel a doua conductoare intensitatea curentului ce trece prin ele ia o asemenea valoare, incat are loc minimum de degajare de caldura. Rezolvare

gresala
Gasiti gresala din schema releului


banner.probleme
circuit.cu.condensatori

Ştiaţi că...

¤ In lucrarea "Tratat asupra Electricitatii si Magnetismului" aparuta in 1873 J. C. Maxwell marturiseste cu modestie scopul acestei lucrarii care a revolutionat gandirea stiintifica: "Daca prin vreuna din partile acestei lucrari, eu am putut ajuta vreun cititor sa inteleaga formele de gandire si de expresie ale lui Faraday, consider ca am atins unul din principalele mele obiective".

¤ J. C. Maxwell a publica cateva articole de optica fiziologica, pentru care in anul 1860, Societatea Regala din Londra i-a conferit medalia Rumford.
Bacalaureat fizica
Imagini
Imagini▶ Faceti click dreapta pe unul din linkurile de mai jos pentru desktop.
▶ Pentru mobil → apasare lunga in timp pe unul din linkurile de mai jos.
▶ Faceti click in afara casetei pentru a ascunde imaginea.

J. C. Maxwell

Solenoid

Modelul atomic

Lucrare de laborator

Maxwell
James Clerk Maxwell a realizat prima fotografie in culori in ziua de 17 mai 1861
Solenoid
Liniile de camp si inductia magnetica B ale unei spire parcursa de un curent electric.
modelul.atomic
Lucrare de laborator

Newsletterbob.ind
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin