template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice
Forta electrodinamica Definitia amperului

Daca prin doi conductori 1 si 2, rectilinii, paraleli si foarte lungi plasati in vid la distanta r unul de altul, circula curentii de intensitati I1 si I2 de acelasi sens (figura a) sau de sens opus (figura b), atunci cei doi curenti produc in spatiul inconjurator un camp magnetic, astfel incat fiecare curent se afla in campul magnetic al celuilalt curent.
forta.electrod
Campul magnetic de inductie B1 creat de curentul de intensitate I1 ce trece prin conductorul liniar 1, are expresia
B1 = μo·μr·I1/2πr
Sensul liniei de camp se afla cu regula mainii drepte sau cu regula burghiului, iar inductia este tangenta la linia de camp si are sensul liniei de camp
(vezi sensul). Campul magnetic B1 actioneaza asupra curentului I2 din conductorului 2 cu forta F1 care are directia perpendiculara pe planul format de inductia B1 si conductorul 2, directia este perpendiculara pe acest plan, iar sensul ei se afla cu regula mainii stangi (vezi sensul).
F1 = B1·I2·l
Inlocuind inductia magnetica B1 se obtine:
F1 = μo·μr·I1·I2·l/2π·r
La randul sau campul magnetic de inductie B2 creat de curentul de intensitate I2 ce strabate conductorul 2 are expresia
B2 = μo·μr·I2/2πr
Sensul liniei de camp se afla cu regula mainii drepte sau cu regula burghiului. Campul magnetic de inductie B2 actioneaza asupra curentului I1 din conductorului 1 cu forta F2 care are directia perpendiculara pe planul format de inductia B2 si conductorul 1, sensul ei se afla cu regula mainii stangi
F2 = B2·I1·l
Inlocuind inductia magnetica B2 se obtine:
F2 = μo·μr·I1·I2·l/2π·r
Rezulta:
F = F1 = F2 = μo·μr·I1·I2·l/2π·r
Aceasta forta se numeste forta electrodinamica .
In concluzie doi conductori rectilinii paraleli si foarte lungi in raport cu distanta dintre ei, parcursi de curenti de acelasi sens se atrag.
Daca conductorii sunt strabatuti de curenti de sens contrar se resping, iar atunci cand cei doi conductori prin care circula curentul fac intre ei un unghi se rotesc daca sunt mobili pana ajung sa fie paraleli, in asa fel incat sensul curentului in conductori sa fie acelasi.
Imagine reala
Amperul
Relatia F = μo·μr·I1·I2·l/2π·r
serveste pentru definirea amperului care este o unitate de masura fundamentala in sistem international pentru intensitatea curentului electric.
Presupunem ca cei doi conductori rectilinii si paraleli sunt strabatuti de curenti de aceeasi intensitate I1 = I2 = I, se afla in vid μr = 1, la distanta de r = 1m unul de altul si μo = 4π·10-7N/A2, rezulta relatia de definitie pentru amper:
I2 = 2πr·F/μo·μr·l
I2 = [2π·1m/4π·10-7N/A2]·[F/l]
I2 = [A2·m/N]/[2·10-7]·[F/l]
Daca F/l = 2·10-7N/m, atunci
I2 = 1A2, → I = 1A.
Amperul este intensitatea curentului electric constant care, circuland prin doi conductori rectilinii paraleli si foarte lungi, asezati in vid la 1 m unul de altul, produce intre acesti conductori o forta de 2·10-7N pe fiecare metru de lungime.

Autoevaluare
1. spirala.metalica Spirala metalica din figura are extremitatea inferioara cufundata intr-un vas cu mercur. Sa se explice fenomenul care se va produce daca prin spirala circula curent electric.

2. Doi conductori paraleli aflati in aer la r = 10 cm unul de altul sut parcursi de curenti in acelasi sens. primul conductor este parcurs de curentul I1 = 125,6A, iar al doilea de curentul I2 = 31,4 A. Ce intensitate are campul magnetic rezultant in punctele situate la jumatatea distantei dintre cei doi conductori? Dar intr-un punct exterior aflat la 5 cm de curentul cel mai slab? In ce puncte intensitatea campului magnetic este nula? Care este forta care actioneaza asupra unitatii de lungime de conductor?


3. Sa se determine sensul de rotatie al electromotorului din figura.
sens.rot.electrom
4. Sa se determine sensul curentului electric din infasurarea electromagnetului din figura pentru ca electromotorul sa se roteasca in sensul acelor de ceasornic.
sens.crt.electromag
Verifica solutiaec.2.ac.m.2
reg.m.s
u.f.t
image3

Să crezi in tine

¤ Confucius: Sa stii, dar sa nu faci ce e corect e cea mai crunta lasitate.

¤ E. Burke: Pentru ca raul sa triumfe e suficient ca oamenii buni sa stea cu mainile in san.

¤ W. E. B. Du Bois: Sa cutezam a infaptui lucrurile pe care cu totii ni le dorim implinite. Sa nu ezitam din lenevie, ori din pricina unor vorbe-n vant sau a vietii noastre egoiste. Cauzele puternice ne cheama - dreptul la libertate, dreptul de a invata, sa invingem ura, crima si saracia... Fie sa gasim o cale de a le infaptui.

¤ W. Savage Landor: Oamenii, aidoma cuielor, nu mai sunt utili cand isi pierd directia si incep sa se incovoaie.

¤ W. P. Merrill: Daca nu te daruiesti unei cauze marete ,inca n-ai inceput sa traiesti.electro
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legile lui Kirchhoff

Conservarea impulsului

Teoreme ale mecanicii

Starea electrocinetica

Suntul

Dezintegrarea β

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate