template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice
Forta electromagnetica


Actiunea campului magnetic asupra unui conductor parcurs de un curent electric este masurata cantitativ de o marime fizica vectoriala numita forta electromagnetica. Ea este rezultatul interactiunii produsa intre campul magnetic exterior si curentul electric din conductor. Se aseza pe un suport un magnetic permanent in forma de U in asa fel incat liniile de camp sa fie indreptate in jos ca in figura.
forta electromagnetica Cu ajutorul a doi conductori subtiri se suspenda orizontal, intre poli magnetului, o bara de aluminiu, prin care poate circula un curent electric de intensitate I de la A la C. In campul magnetic uniform se afla o portiune AC = l din conductorul de aluminiu, perpendiculara pe liniile campului magnetic uniform. Atunci cand se inchide circuitul ce contine bara de aluminiu, conductorul AC este deviat pe directia perpendiculara pe liniile de camp si pe conductorul strabatut de curentul de intensitate I. Daca se inverseaza sensul curentului, se inverseaza si sensul fortei (se inverseaza si sensul in care este deviat conductorul). Asezand magnetul in asa fel incat sensul liniilor de camp sa fie orientate in sus, de asemenea se inverseaza sensul in care este deviat conductorul. In concluzie sensul fortei electromagnetice depinde atat de sensul curentului, cat si de sensul liniilor campului magnetic.
Modulul fortei este cu atat mai mare cu cat lungimea conductorului aflat in camp si intensitatea curentului din conductor este mai mare, deci F ≈ I·l. Daca in timpul experimentului se pastreaza constanta lungimea l a conductorului care se afla in camp magnetic si intensitatea curentului electric, dar se schimba magnetul cu altul mai puternic se constata ca deviatia conductorului creste. Rezulta ca forta electromagnetica este direct proportionala cu o marime ce caracterizeaza campul magnetic numita inductie magnetica notata cu B. Inductia magnetica este o marime vectoriala ce caracterizeaza campul magnetic in fiecare punct, este tangenta la linia de camp si are sensul liniei de camp. Se poate scrie:
F = B·I·l,          1)
cand conductorul este perpendicular pe liniile de camp.
Daca unghiul dintre conductor si liniile de camp este diferit de 90o, atunci forta electromagnetica are expresia:
F = B·I·l·sinα    2)
Pentru a arata si orientarea fortei electromagnetice sau fortei Laplace, o exprimam sub forma unui produs vectorial
vect.forta.electromag Directiile celor trei vectori sunt perpendiculare intre ele, iar sensul uneia din cele trei marimi cand se cunosc orientarile celorlalte doua se afla cu regula mainii stangi sau cu regula burghiului.

Regula mainii stangi


reg.m.s Sensul fortei electromagnetice poate fi gasit fie cu regula mainii stangi a lui Flemming: se tine mana stanga paralela cu conductorul in asa fel incat liniile de camp sa intre in palma, cele patru degete sunt orientate in sensul curentului din conductor, iar degetul mare intins lateral indica sensul fortei electromagnetice, fie cu regula burghiului: sensul fortei electromagnetice este indicat de sensul de inaintare al burghiului rotit in sensul de aducere a conductorului peste liniile de camp pe drumul cel mai scurt (unghiul cel mai mic).
Autoevaluare:
1. Vectorul inductie magnetica intr-un punct al campului:
a. face un unghi obtuz cu linia de camp;
b. este tangent in acel punct la linia de camp si de sens opus sensului liniei de camp;
c. este perpendicular pe linia de camp in acel punct;
d. face un unghi ascutit cu linia de camp;
e. este tangent la linia de camp si are sensul liniei de camp.

2. In formula F = B·I·l, B reprezinta inductia campului magnetic:
a. generata de curentul de intensitate I care circula prin conductor;
b. exterioara conductorului prin care circula curentul de intensitate I, perpendiculara pe conductor;
c. exterioara conductorului prin care circula curentul de intensitate I, paralela cu conductotul;
d. indusa in conductorul prin care circula I;
e. autoindusa prin conductorul prin care circula I.

3. Expresia fortei electromagnetice pentru orice orientare a conductorului parcurs de curent, aflat in camp magnetic, este:
a. F = B·I·l·cosα
b. F = B·I·l·sinα
c. F = B·l·sinα
d. F = B·I·l
e. F = B·S·cosα

4. Unitatea de masura a inductiei magnetice B in sistem international este:
a. N/m;
b. N·m/A;
c. N·A/m;
d. N/A;
e. N/A·m.
sens.fortei.electromag

Verifica solutia
ec.2.a


c.m.2
u.f.t
Imagini
Imagini


Ştiaţi că...

¤ In anul 1821 Michael Faraday nota in caietul sau de lucru: "Sa transform magnetismul in electricitate", idee care ulterior avea sa se dovedeasca geniala.

¤ Cu bogata sa contributie, Ampere a pus bazele unui sector nou de fizica - electodinamica - nume pe care el l-a folosit prima oara in 1820.

¤ Faraday recurge, pentru prima oara, la conceptul de linii de forta. Intr-o nota el precizeza: "Prin curbe magnetice eu inteleg liniile de forta magnetice, oricare ar fi infatisarea lor, care depinde de felul cum sunt asezati poli."

¤ Faraday a folosit pentru prima data denumirea de dielectric pentru izolatori, recurgand la un prefix grecesc - cu sensul: prin - care indica trecerea liniilor de forta (linii de camp).

¤ Avionul "Coanda-1910" functiona pe principiul reactiei. Inginerul Eiffel a declarat inventatorului roman:"Tinere, te-ai nascut cu 30, daca nu cu 50 de ani mai devreme". Aceste cuvinte s-au adeverit dupa 40 de ani.

Newsletter

Reclamă
Extensii gene
fir cu fir

Contact: Diana, Tel:0788892055.

Extensii geneelectro
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legile lui Kirchhoff

Conservarea impulsului

Teoreme ale mecanicii

Starea electrocinetica

Suntul

Dezintegrarea β

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate