circ.elCircuite electrice

teste-fizica
transf.izobara


Forta LorentzDaca un conductor parcurs de curent este introdus intr-un camp magnetic asupra lui actioneaza o forta electromagnetica care inceteaza in momentul in care prin conductor nu mai trece curntul electric. Inseamna ca forta electromagnetica nu actioneaza asupra conductorului, ci asupra curentului electric. Curentul electric consta in miscarea dirijata a purtatorilor de sarcina, deci campul magnetic practic actioneaza asupra purtatorilor de sarcina. Forta care actioneaza asupra unui purtator de sarcina aflat in miscare in camp magnetic se numeste forta Lorentz, in cinstea fizicianului Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928)
forta.Lorentz
Fie un conductor de lungime l parcurs de un curent de intensitate I plasat intr-un camp magnetic perpendicular pe liniile de camp magnetic. Asupra lui actioneaza forta electromagnetica
F = B·I·l
I = Q/t = N·q/t unde N este numarul purtatorilor de sarcina q care trec printr-o sectiune transverala in timpul t
F = N·q·B·l/t
Forta electromagnetica actioneaza asupra celor N purtatori de sarcina aflati in miscare dirijata .
Forta Lorentz care actioneaza asupra unui purtator de sarcina aflat in miscare in camp magnetica este:
FL = F/N = N·q·B·l/(t·N)
v = l/t
FL = q·v·B
Forta Lorentz este o marime fizica vectoriala care are expresia:
vectorul.forta.Lorentz
Modulul fortei Lorentz ce actioneaza asupra unei particule de sarcina q care se misca intr-un camp magnetic sub un unghi diferit de 9oo este:
F = q·v·B·sinα
unde α este unghiul dintre directia vectorului viteza si directia vectorului inductie magnetica.
Directia fortei Lorentz este perpendiculara pe planul format de vectorul viteza si vectorul inductie magnetica ca in figura de mai sus.
Sensul fotei se determina cu regula burghiului sau cu regula mainii stangi.
Regula burghiului
- Pentru particule pozitive: Se tine burghiul perpendicular pe planul format de vectorii viteza si inductie magnetica, sensul fortei Lorentz coincide cu sensul de inaintare al burghiului rotit astfel incat vectorul viteza sa se suprapuna cu vectorul inductie magnetica parcurgand un unghi minim.
- Pentru particule negative: Se tine burghiul perpendicular pe planul format de vectorii viteza si inductie magnetica, sensul fortei Lorentz este opus sensului de inaintare al burghiului rotit astfel incat vectorul viteza sa se suprapuna cu vectorul inductie magnetica parcurgand un unghi minim.
Regula mainii stangi
- Pentru particule pozitive: Se tine mana stanga astfel incat inductia magnetica sa intre in palma, cele patru degete sunt orientate pe directia si in sensul vitezei, iar degetul mare intins lateral indica sensul fortei Lorentz.
- Pentru particule negative: Se tine mana stanga astfel incat inductia magnetica sa intre in palma, cele patru degete sunt orientate pe directia vitezei, dar in sens opus vitezei, degetul mare intins lateral indica sensul fortei Lorentz.
Autoevaluare
deter.sensului.F.Lorentz
1. Se da figura de mai jos
a. Sa se determine orientarea vectorului viteza pentru cazurile 1 si 2;
b. Sa se determine orientarea vectorului forta Lorentz pentru cazurile 3 si 4;
c. Sa se determine semnul sarcinii electrice pentru cazurile 5 si 6;
d. Sa se determine orientarea vectorului inductie magnetica pentru cazurile 7 si 8;
2. In centru, intre doi semicilindri de raza R goi in interior(duanti) se afla o sursa de protoni.(Sarcina protonului este +e, iar masa lui este m). Duantii sunt asezati perpendicular pe un camp magnetic de inductie B, intre duanti se aplica o tensiune de inalta frecventa. Explicati functionarea sistemului din figura numit ciclotron si calculati energia cinetica a protonilor la iesirea din ciclotron.
ciclotronul
Verifica solutia

Ştiaţi că ...

¤ Profesorul Victor Daimaca a descoperit in anul 1943, numai cu ajutorul unui binoclu, doua comete. Una dintre comete este trecuta in cataloagele astronomilor sub denumirea "Cometa Daimaca 1943 c"
¤ Frederic Sauvage (1786-1857) a inventat in 1832 elicea de vapor. Se spune ca la 21 iunie 1843, cand se sarbatorea la Le Havre inventia, el era in inchisoare pentru ca n-a putut sa-si plateasca datoriile facute pentru crearea elicei.
¤ Sistemul metric, creat si introdus in Franta in 1791, a ajuns sa se aplice in Romania in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
¤ Rotile pneumatice au fost inventate de veterinarul scotian James B. Dunlop in 1890.
¤ Logaritmii au fost inventati de baronul John Neper (sau Napier) in 1614, ei usureaza inmultirile si impartirile cu cifre mari.

ec.2.a


c.m.2
u.f.t
ciclotronul
Imagini
Imagini


Să crezi in tine

¤ Herbert Gasson: "Sa ai un tel valoros, pe care sa-l implinesti constant - acesta este unul din secretele unei vieti care merita a fi traita."

¤ Michael Sneyd: "Succesul inseamna sa stii ca , datorita tie , lumea e un pic mai buna.

¤ M. M. Yogl: Alege o cauza mareata si implineste-o acum ... Daca te gandesti la esec, asta vei obtine. Daca esti indecis, nimic nu ti se va intampla. Trebuie doar sa-ti alegi o cauza mareata si sa o implinesti.

¤ A. Nin: Visele se materializeaza in fapte reale. Faptele genereaza iarasi vise, iar interdependenta lor da nastere celei mai inalte forme de a trai.

Newsletter
refractia

trans.izobaraelectro

sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin