template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Gruparea condensatorilorCand in montajele electronice este nevoie de capacitati de valori diferite de valorile standard se folosesc asociatii de condensatori. Condensatori electrici pot fi grupati fie in serie (cascada), fie in paralel (derivatie), fie mixt.
Gruparea in serie se realizeaza prin legarea unui sir de condensatori ca in figura (figura a), in care o armatura a primului condensator este legata cu o armatura a celui de-al doilea condensator, cealalta armatura a condensatorului este legata la armatura condensatorului vecin s.a.m.d. gruparea condensatorilor
, iar armaturile exterioare ale gruparii sunt legate la un generator electric care furnizeaza tensiunea UAB. Sub aceasta tensiune armaturile exterioare se incarca cu sarcinile +Q si -Q, iar armaturile condensatorilor din interiorul gruparii se incarca fiecare prin influenta cu sarcini egale in valoare absoluta dar de sens contrar. Capacitatile condensatorilor fiind diferite C1, C2,...Cn, iar armaturile avand aceeasi sarcina electrica rezulta ca tensiunile de la bornele condensatorilor sunt diferite. Deci:
Q1 = Q2 = ... = Qn = Q
UAB = U1 + U2 + ... + Un
Capacitatea echivalenta a gruparii serie este:
Ces = Q/UAB, sau 1/Ces = UAB/Q
1/Ces = UAB/Q = ΣUn/Q = U1/Q + U2/Q + Un/Q =
= 1/C1 + 1/C2 + ...+ 1/Cn

1/Ces = 1/C1 + 1/C2 + ...+ 1/Cn = Σ1/Ci

Gruparea in paralel este realizata legand impreuna intr-un punct A al circuitului cate o armatura a fiecarui condensator, iar celelalte armaturi se leaga impreuna intr-un alt punct B al circuitului (figura b). Intre cele doua puncte ale circuitului se aplica tensiunea
UAB = U1 = U2 = ... = Un,
care incarca condensatorii cu sarcini electrice diferite, sarcina totala a gruparii fiind:
Q = Q1 + Q1 +...+ Qn.
Capacitatea echivalenta a condensatorilor grupati in paralel este:
Cep = Q/UAB = (Q1 + Q1 +...+ Qn)/UAB = Q1/UAB + Q2 /UAB +...+ Qn/UAB

Cep = C1 + C2 +...+ Cn = ΣCiConsecinte ale teoriei relativitatii restranse

¤ . . . la viteze mari apropiate de viteza luminii in vid lungimea corpului se contracta pe directia miscarii.
¤ . . . Einstein arata ca, pentru viteze foarte mari, neobisnuite pentru noi, legile traditionale se modifica si practic timpul se dilata. Conform acestei teorii rezulta ca un cosmonaut, ce calatoreste cu o viteza apropiata de viteza luminii prin cosmos, poate gasi la intoarcere un Pamant imbatranit cu foarte multi ani.
¤ . . . o alta consecinta a teoriei relativitatii restranse este teorema relativista de compunere a vitelor
V = ( v + w )/( 1 + vw/c2 ).
Pentru v << c → v/c2 → 0 si relatia devine V = v + w conform relatiei de compunere a vitezelor din mecanica clasica.(vezi demonstratia).
¤ . . . la viteze foarte mari masa este relativa [m = mo/√(1 - v2/c2)]
¤ . . . la viteze mari
lim   m → ∞.
v→c
Rezulta ca viteza luminii in vid este o viteza limita in Univers, deoarece o masa infinita necesita o forta infinit de mare pentru a fi accelerata. Pe de alta parte o masa infinit de mare exercita o forta gravitationala infinita asupra tuturor corpurilor din Univers. In plus un corp ce s-ar deplasa cu v = c ar avea lungimea pe directia deplasarii egala cu zero, deci volumul sau ar fi zero, iar o masa infinita intr-un volum egal cu zero este imposibil. In concluzie: viteza luminii este limita in Univers, iar masa este relativa.
Divertisment → Castelul de la Macea

Din caietul grefierului

Titus Andrei;
Dinu Popescu.
¤ "Onorata instanta, asa cum a sustinut constant clientul meu, solicitam desfacerea casatoriei, intrucat de la inceput a fost o casnicie fara obiect si fara subiect . . ."
¤ . . . " - Se poate ca, in invalmasala, subsemnatul sa-l fi muscat de ureche - cum afirma majoritatea martorilor; va rog sa retineti insa ca subsemnatul nu am participat la bataie, am intervenit numai sa despart pe victima si pe fratele meu, care se luasera la cearta ...
- Bine, dar, cum reiese din probele dosarului, fratele dumneavoastra a venit la locul faptei mult mai tarziu, dupa ce loviserati deja pe victima? !
- si asta se poate, onorata instanta; va rog sa retineti insa ca eu unul n-am observat".
¤ . . . "- Cum voiai sa iesi cu galeata plina de lichior pe poarta fabricii ?
- Sa ies cu ea pe poarta? Da'ce, eu sunt hot?
- Atunci ce aveai de gand sa faci cu o asemenea cantitate de lichior?
- O duceam la mine in vestiar pentru consumul meu zilnic . . ."


cap.optica


Acordeon

banner.c.ebanner.a.einstein bac1
Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata.
Seneca.

placeholder

Ştiaţi că:

¤...Heinrich Hertz a lucrat 9 ani pana sa reuseasca sa verifice pe cale experimentala teoria lui Maxwell.

¤... La aparitia primelor scantei intre sferele rezonatorului Vezi . Hertz a socotit ca rezultatele obtinute merita sa fi cunoscute. La 10 noiembrie 1887 a prezentat Academiei berlineze o comunicare primita cu interes:" Despre fenomene de inductie provocate cu ajutorul unor procese electrice".

¤ . . . Hertz a demonstrat pe cale experimentala raportul formulat de Maxwell, intre indicele de refractie al mediului si constanta sa dielectrica. In felul acesta, Hertz a demonstrat ca, lumina reprezinta, in esenta, o unda electromagnetica.

¤ . . . In anul 1889 Hertz a fost invitat sa predea fizica la Universitatea din Bonn, unde i-a urmat lui Rudolf Clausius.

¤ . . . atunci cand mama lui H. Herz ii spuse mesterului cu care invatase sa lucreze la strung cand era copil, ca Heinrich a devenit profesor, acesta replica dezamagit:
- Ce pacat, ce strungar ar fi iesit din el!
modelul.atomic
sus

«Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legea lui Ohm

Efectul fotoelectric

Legea dezintegrarii

Inductia magnetica

Regula lui Lenz

Optica

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate