template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Gruparea rezistorilorIntroducerea unui rezistor in circuit limiteaza intensitatea curentului electric ce trece prin circuit. De aceea, pentru a controla intensitatea curentului si energia absorbita de un element, se foloseste unul sau mai multi rezistori. Daca se folosesc mai multi rezistori, acestia se grupeaza in serie, paralel si mixt.
Gruparea rezistorilor in serie. Mai multi rezistori de rezistente R1, R2,...Rn sunt legati in circuit unul dupa altul ca in figura.
Grup.rezist.in.serie
Trebuie sa se gaseasca un rezistor ce are rezistenta egala cu rezistenta gruparii, numita rezistenta echivalenta serie, care inlocueste gruparea fara sa modifice intensitatea curentului din circuit, daca i se aplica la borne aceeasi tensiune.
Gruparii de rezistori i sa aplicat la bornele AD o tensiune U masurata cu voltmetru V, apoi cu acelasi voltmetru s-a masurat succesiv tensiunile dintre punctele AB, BC si CD si s-au obtinut tensiunile U1, U2 si Un.
S-a constatat ca: U = U1 + U2 + ... + Un
Tinand seama de legea lui Ohm pentru o portune de circuit,
U = I·Res,    U1 = I·R1,    U2 = I·R2 si   Un = I·Rn.
Inlocuind aceste relatii in expresia tensiunii de la bornele gruparii se obtine;
I·Res = I·R1 + I·R2 +...+ I·Rn |:I
Res =R1 + R2 + ... + Rn
Rezistenta echivalenta a rezistorilor grupati in serie este egala cu suma rezistentelor rezistorilor grupati.


Gruparea rezistorilor in paralel. Mai multi rezistori de rezistente R1, R2,...Rn sunt legati in paralel in circuit, daca se leaga rezistorii gruparii intre doua puncte ale circuitului ca in figura.
Grup.rezist.in.paralel
Toti rezistorii au la borne aceeasi tensiune, dar intensitatea curentului ce se stabileste in rezistori este difetrita I1, I2, Ii si In. Trebuie sa gasim rezistenta echivalenta a gruparii Rep, adica rezistenta unui rezistor care conectat la bornele AB ca si gruparea sa fie strabatut de un curent de intenstate, care conform primei legi a lui Kirchhoff aplicata nodului A este: I = I1 + I2 + ... + Ii +... + In, → 1)
cand la bornele gruparii se aplica tensiunea U.
Se aplica legea a doua a lui Kirchhoff pntru fiecare ochi de retea.
Pentru ochiul 1:
I1·R1 - I2·R2 = 0, → I1·R1 = I2·R2 = U, → I1 = U/R1;    I2 = U/R2,
Pentru ochiul de retea i:
I2·R2 - Ii·Ri = 0, → I2·R2 = Ii·Ri = U, → Ii = U/Ri;
Pentru ochiul de retea n - 1:
Ii·Ri - In·Rn = 0, → Ii·Ri = In·Rn = U, → In = U/Rn;
Pentru ochiul de retea n :
In·Rn - I·Rep = 0, → In·Rn = I·Rep = U, → I = U/Rep;    relatiile 2)
Relatiile 2) se inlocuiesc in relatia 1) si se obtine:
U/Rep = U/R1 + U/R2 +...+ U/Ri +...+ U/Rn;  |: U
Rezulta:  1/Rep = 1/R1 + 1/R2 +...+ 1/Ri +...+ 1/Rn;  3)
Inversul rezistentei echivalente a mai multor rezistori grupati in paralel este egala cu suma inverselor rezistentelor rezistoarelor grupate.


Suntul si rezistenta aditionala

Cititi cu atentie afirmatiile de mai jos. In cazul in care apreciati ca afirmatia este adevarata, scrieti "da" in dreptul literei A. Daca apreciati ca afirmatia este falsa, inlocuiti cuvantul subliniat in spatiul liber dupa litera F, pentru ca afirmatia sa devina adevarata.
1 . Prima lege a lui Kirchhoff este o consecinta a conservarii sarcinii electrice.
  A
   F
2 . A doua lege a lui Kirchhoff exprima principiul conservarii energiei.
  A
   F
3 .Intr-o retea cu ochiuri de retea ce nu contin generatoare suma algebrica a caderilor de tensiune este zero.
  A
   F
4 . Pentru a mari domeniul de masurare a ampermetrului se monteaza in serie cu el un rezistor numit sunt.
  A
   F
5 . Pentru a mari domeniul de masurare a voltmetrului se monteaza in paralel cu el un rezistor. Rezistenta acestuia se numeste rezitenta aditionala.
  A
   F
6 . Pentru ca voltmetrul sa nu introduca erori prin masurare trebuie ca rezistenta lui sa fie mica.
  A
   F
7 . Reostatul este un rezistor cu rezistenta variabila.
  A
   F
8 . Folosind doua din cele trei borne ale reostatului se modifica tensiunea..
  A
   F
9 . Folosind cele trei borne ale rezistorului cu rezistenta variabila se modifica intensitatea curentului din circuit.
  A
   F

10 . Pastrand tensiunea la bornele unui circuit constanta si inlocuind rezistorul de rezistenta R cu trei rezistori de rezistenta R conectati in serie, intensitatea curentului creste de trei ori.

  A
   F
11. Marind tensiunea la bornele unui circuit de trei ori si inlocuind rezistorul de rezistenta R cu trei rezistori de rezistenta R conectati in paralel, intensitatea curentului creste de trei ori.
  A
   F
     

Verificati cunostintele

Acordeon

banner-bac-fizicabanner.a.einstein bac1
Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata.
Seneca.

placeholder

Ştiaţi că:

¤... Issac Newton nu a parasit niciodata Anglia. Singurile calatorii pe care si le-a ingaduit, le-a facut intre locuinta parinteasca Woolsthorpe si Cambridge sau Londra.

¤ ... era teribil de distrat. Fara interventia celor din preajma sa, Issac Newton era capabil sa se prezite la o masa cu oaspeti, intr-o tinuta neglijenta. Anecdotele pe seama distractiei fara limite a savantului sunt bine cunoscute.

¤ ... se spune despre Issac Newton ca intr-o zi a varat ceasul in vasul cu apa fiarta, de pe soba, si a continuat sa contemple atent, in mana, oul pe care dorea sa-l fiarba. Alta data, dorind sa-si usureze calul la urcarea unei coline, a descalecat, insa in varful colinei a constatat ca a ramas numai cu capastrul. ¤ . . . Charles Auguste de Coulomb a ales cariera armelor. A efectuat lucrari de fortificare in insula Martinica, unde a locuit timp de noua ani.

¤ ... In paralel cu activitatea sa stiintifica, Coulomb a indeplinit si o serie de functii importante in cadrul Ministerului Invatamantului, si functia de supraveghetor general al apelor si izvoarelor.

¤ ... Charles Auguste de Coulomb a cazut in dizgratia cercurilor conducatoare si a renuntat la activitatea publica. In perioada revolutiei franceze (1789) s-a retras la mosia sa de la Blois, unde s-a dedicat cu totul activitatii stiintifice.

Creierul uman

Ce inseamna creierul uman? "Materia cenusie" al carei volum nu depaseste 1420 cm3 si cantaresre in medie 1320 g, are o activitate care este greu de imaginat , pentru ca aici "lucreaza" pana la 15 miliarde de celule nervoase. Inainte se considera ca fiecare celula nervoasa ar putea avea vreo mie de legaturi posibile, dar astazi se afirma ca cifra de 300000 de asemenea legaturi cu alte celule nervoase nu e deloc exagerata. Numarul de conexiuni din creierul uman este (3·105·15·109 = 45·1014)!

sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legea lui Ohm

Efectul fotoelectric

Legea dezintegrarii

Inductia magnetica

Regula lui Lenz

Optica

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate