circ.el
Circuite electrice


Harta site-ului
Marie Curie Sklodowska

M.Curie¤ ... la 19 ani, in ianuarie 1886 Mania (Maria Sklodowska, Marie Curie de mai tarziu) este angajata ca si guvernanta intr-o familie instarita dintr-o mica localitate din Polonia. Avea trei elevi, doi baieti mai mici si o fata de 18 ani. Cand fiul cel mare al familiei a venit sa-si petreaca vacanta acasa, gaseste in casa o guvernanta de care se indragosteste, la randul ei, se indragosteste si ea de tanarul frumos si foarte politicos. Isi fac planuri de casatorie, dar parintii baiatului nu sunt de acord, deoarece ei doreau pentru fiul lor o partida bogata, nu sa ia in casatorie o guvernanta. Tanarul renunta la planul sau de a se logodi, iar Mania ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, lipsita de alte mijloace, ramane un timp guvernanta, dupa care pleaca sa studieze chimia la Paris, in anul 1891.

James Clerk Maxwell

Maxwell Imaginea de unda a fost folosita de fizicieni pentru a explica fenomene ca: interferenta, difractia si polarizarea luminii, ¤ . . . James Clerk Maxwell ca student s-a remarca prin ... versurile sale.
¤ ... Dificultatile intampinate de fizicieni pentru intelegerea teoriilor lui Einstein, au facut ca premiul Nobel sa i se acorde abia in 1922. In acelasi an a tinut conferinte la Leiden (Olanda), Praga, Viena, Princeton si la Londra. Invitat si de Academia Franceza, a trebuit sa renunte, luand cunostinta de atitudinea ostila a cercurilor reactionare: treizeci de academicieni facura cunoscut ca vor parasi sala de sedinte a Academiei, in momentul in care Einstein va pasi inauntru.

Dualismul unda - corpuscul


unda Imaginea de unda a fost folosita de fizicieni pentru a explica fenomene ca: interferenta, difractia si polarizarea luminii, iar cea de corpuscul a fost folosita pentru a explica emisia si absorbtia luminii, efectul fotoelectric si efectul Compton. Louis de Broglie a aflat de teoria cuantelor citind procesele-verbale ale Consiliului Solvay. In toamna anului 1924 cu ocazia sustinerii tezei de doctorat pune in discutie problema undelor si corpusculilor si stabileste o corelatie intre miscarea unui corpuscul si propagarea unei unde in care intervine constanta lui Planck.

Ştiaţi că...

¤ . . . Fratele mai mare (Maurice) a lui Louis de Broglie a fost insarcinat sa redacteze procesele - verbale ale primului Consiliu Solvay, care s-a tinut la Bruxelles in octombrie 1911. Acest consiliu era consacrat studiului teoriei cuantelor si la el au luat parte cei mai mari savanti ai epocii din domeniul fizicii, ca Max Planck, Albert Einstein, Henri Poincare, Lorentz, si altii. L. de Broglie primeste ciornele proceselor - verbale de la Maurice si citeste aceste texte dificile cu entuziasm. Descopera in ele importanta teoriei cuantelor pe care Planck, o introdusese in 1900.


« Pagina precedenta        Pagina urmatoare »

sus

Postati:

Facebook widgets Twitter widgets Google plus widgets linkedinS.G.
  Circuite electrice   © 2021 - Toate drepturile rezervate