template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Inductia electromagneticaDupa 10 ani de cercetari ziua de 29 august 1831 reprezinta o data memorabila pentru Michael Faraday. Este data notata in caietul de lucru al lui Faraday, in dreptul unui experiment care a dovedit ca un circuit strabatut de un flux magnetic variabil, devine sediul unei tem care dureaza atata timp cat fluxul magnetic variaza. Daca circuitul este inchis, el este strabatut de un curent electric indus; daca circuitul este deschis la bornele lui apare o tem indusa. Faraday a numit inductie acest fenomen care produce tem de inductie si un curent de inductie.
ind.electromag
In figura alaturata sunt reprezentate doua circuite: circuitul 2 (circuit indus) este strabatut de un flux magnetic variabil creat de circuitul 1 (circuit inductor), care este parcurs de curentul inductor I1 ce poate fi variat cu ajutorul unui reostat. Daca se mareste curentul inductor  I1, fluxul magnetic Φ prin conturul 2 va creste, ceea ce duce la aparitia in circuitul 2 a unui curent numit curent indus I2 inregistrat de galvanometrul G. Micsorarea curentului inductor I1 produce slabirea fluxului magnetic prin conturul 2 si ca urmare, in acesta din urma apare un curent indus de sens contrar celui din prima situatie.
Din formula fluxului magnetic care strabate o suprafata S, a carei normala face un unghi α cu directia campului magnetic uniform,
Φ = B·S·cosα = μo·μr·H·S·cosα,
se vede ca fluxul magnetic depinde de patru marimi: μr, H, S si α. Variatia oricareia dintre ele produce schimbarea fluxului Φ, ceea ce are ca rezultat aparitia unui curent indus intr-un circuit plasat in campul respectiv. Prin urmare, in circuitul 2 apar curenti indusi si in urmatoarele cazuri:
1. circuitul 2 se apropie sau se indeparteaza de 1 (variaza intensitatea campul magnetic H);
2. circuitul 2 se roteste in raport cu circuitul 1 (variaza unghiul α);
3. se introduce o substanta in interiorul conturului 2 (variaza μr);
4. se deformeaza circuitul 2(variaza aria S a circuitului).
Asadar, fenomenul de producere a unei tensiuni electromotoare intr-un circuit care inconjoara un flux magnetic variabil se numeste inductie electromagnetica.
Fenomenul de inductie electromagnetica se produce datorita unui camp magnetic variabil, chiar in absenta unui circuit. In absenta circuitului, prin variatia fluxului magnetic intr-o regiune din spatiu ia nastere un camp electric indus cu linii de camp inchise variabil in timp. Deci, in sens mai larg, prin fenomenul de inductie electomagnetica se intelege aparitia unui camp electric variabil in regiunea in care exista un flux magnetic variabil.

Regula lui Lenz

Pentru a stabili sensul tem induse sa descriem urmatorul experiment:
La un capat al miezului de fier al unui electromagnet (inductor), fara a se atinge de el, se suspenda prin doua fire un inel de aluminiu (indusul) ca in figura de mai jos
Regula lui Lenz
Se lasa sa treaca curentul electric prin bobina inductoare. La inchiderea circuitului bobinei, inelul este respins de bobina inductoare. La deschiderea circuitului inductor, inelul de aluminiu este atras de bobina inductoare.
Reunind datele experimentale cunoscute, Lenz formuleaza urmatoarea regula: Tem indusa are un astfel de sens incat prin campul magnetic indus la care da nastere se opune variatiei fluxului magnetic inductor.
Autoevaluare Regula lui Lenz
 Lentz.Sensul curentului indus
Aplicand regula lui Lenz stabiliti sensul curentului indus intr-o bobina in circuitul careia este conectat un galvanometru.
a. daca magnetul se apropie de bobina (ca in figura),
b. daca magnetul se departeaza de bobina.
Verifica


Comfort Thermec.2.ac.m.2
schimb.de.caldura
ciclotronul
Imagini
Imagini


Ştiaţi că...

¤ Faraday a construit un aparat ingenios care, dupa voie, ofera rotirea unui conductor parcurs de curent electric, in jurul unui magnet, si invers. Faraday a pus in miscare acest aparat la 25 decembrie 1821, zi socotita data de nastere a motorului electric.

¤ Faraday poate fi socotit precursorul teoriei privitoare la structura atomistica a electricitatii, pe care se pare ca a intuit-o fara insa s-o enunte.

Newsletterelectro
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legile lui Kirchhoff

Conservarea impulsului

Teoreme ale mecanicii

Starea electrocinetica

Suntul

Dezintegrarea β

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate