circuite electrice
GoogleCircuite electrice


img01
Facebook widgets Twitter widgets Google plus widgets

Intensitatea curentului electric

Navigare

¤ Acasa

¤ Curentul continuu

¤ Campul magnetic

¤ Curentul alternativ    monofazat

¤ Curentul alternativ    trifazat

¤ Probleme

¤ Bacalaureat fizica

¤ Harta site

Cuprins

   Circuite electrice de curent continuu

¤ Starea de electrizare    Campul electric

¤ Lucrul mecanic efectuat    de campul electric

¤ Potentialul campului    electric

¤ Diferenta de potential

¤ Capacitatea electrica

¤ Gruparea    condensatorilor

¤ Transformarea stea    triunghi a condensatorilor

¤ Energia condensatorului    incarcat

¤ Curentul electric    stationar

¤ Intensitatea curentului    electric

¤ Tensiunea electrica

¤ Tensiunea    electromotoare

¤ Rezistenta electrica

¤ Dependenta de    temperatura a rezistivitatii    electrice

¤ Legea lui Ohm

¤ Legea lui Ohm pentru o    portiune de circuit

¤ Legea lui Ohm pentru un    circuit simplu

¤ Legile lui Kirchhoff

¤ Gruparea rezistorilor

¤ Transformarea stea    triunghi si invers

¤ Gruparea generatoarelor

¤ Energia si puterea    curentului electric

¤ Randamentul    generatorului

¤ Metode de calcul a    retelelor de curent    continuu

¤ Metoda circuitelor    separate

¤ Metoda generatorului     Thevenin

¤ Metoda generatorului     Norton
Se numeste stare electrocinetica, starea in care forta medie ce se exercita asupra particulelor libere incarcte dintr-un conductor, este diferita de zero, fapt care determina acestor particule o miscare ordonata in raport cu conductorul (electroni in metale, ioni in electroliti). Se spune ca in acest caz, strabate conductorul un curent electric de conductie. Sensul curentului electric de conductie, se considera sensul de miscare al particulelor libere incarcate pozitiv (sensul opus sensului de miscare al electronilor in metale, care au sarcina electrica negativa). Starea electrocinetica a unui conductor este pusa in evidenta prin efectele sale: mecanice, chimice, termice si luminoase.
Caracterizarea starii electrocinetice se face cu ajutorul unei marimi fizice scalare fundamentale numita intensitatea curentului electric de conductie notata cu I. Intensitatea curentului electric de conductie se defineste drept viteza de transmisie a sarcinii electrice prin sectiunea considerata a conductorului, de catre particulele libere incarcate, aflate in miscare fata de conductor:
I = lim   Δq/Δt = dq/dt
    Δt→0
Unitatea de masura a intensitatii curentului electric in sistem international este o unitate de masura fundamentala numita amper. Amperul este intensitatea curentului constant care se stabileste prin doi conductori rectilinii paraleli si foarte lungi plasati in vid la distanta de un metru unul de altul intre care se exercita o forta de 2·10-7 newtoni pe fiecare metru de lungime.
Pentru caracterizarea locala, intr-un punct dat, a starii electrocinetice se foloseste o marime fizica vectoriala numita densitatea curentului de conductie j care reprezinta intensitatea curentului electric pe unitatea de arie, sau sarcina electrica ce trece in unitate de timp prin unitatea de suprafata plasata perpendicular pe directia de miscare a purtatorilor de sarcina electrica.
J = lim   ΔI/ΔS = dI/dS
    ΔS→0
sau J =ΔQ/ΔS·Δt ,  [J]SI = [I]SI/[S]SI = A/m2
Conectare ampermetrului in circuit
Intensitatea curentului electric este masurata cu ampermetrul montat in serie in circuit ca in figura, astfel incat tot curentul sa treaca prin el. Ampermetrul poate fi conectat in ori ce portiune a crcuitului neramificat pentru ca sarcina electrica nu se modifica niciodata, adica sarcina electria se conserva. Pentru ca instrumentul de masura sa nu modifice valoarea intensitatii curentului electric trebuie ca rezistenta lui interna sa tinda catre zero.


Vezi: Starea electrocinetica

Framantarile lui Hertz

Framantarile lui Hertz sunt oglindite intr-o scrisoare trimisa parintilor sai la 1 noiembrie 1877: "Este o confesiune jenanta pentru mine, dar trebuie sa o fac, acum, in ultimul moment, as dori sa-mi schimb cariera si sa studiez siintele pure. In acest semestru, ma aflu la o raspantie: trebuie sa ma consacru, integral, acestor stiinte, sau sa-mi iau ramas bun definitiv de la ele, daca nu vreau sa-mi neglijez studiile de baza, riscand sa ajung un inginer mediocru. Am voit, la inceput, sa exclud orice activitate in domeniul matematicilor si al stiintelor pure dar am vazut dintr-o data, limpede, ca n-as putea face asa ceva, ca de fapt pana acum, numai in directia aceasta am activat si este singura indeletnicire care ma satisface, oricare alta parandumi-se fara noima."

Divertisment → Un mic accidentbanner.logo (1)

fibra.optica

scandal

© 2015 - All Rights Reserved