circ.el


Circuite electrice
Legea lui Ohm pentru circuitul simplu
circuit electric simplu
Circuitul simpu cuprinde o singura sursa de tem e, de rezistenta interna r si un rezistor de rezistenta R. Miscarea dirijata a purtatorilor de sarcina de-a lungul intregului circuit determina o cadere de tensiune U pe rezistenta R a circuitului exterior si o cadere de tensiune u pe rezistenta interna r a generatorului.
e = U + u
Aceste caderi de tensiune trebuie intelese ca energie pierduta de sursa in intervalul de timp Δt pentru invingerea franarilor purtatorilor de sarcina datorita ciocnirilor cu ionii din nodurile retelei cristaline (Energia pierduta la fiecare ciocnire, purtatorii de sarcina o primesc de la sursa).
Conform legii lui Ohm pentru o portiune de circuit,caderea de tensiune pe rezistenta circuitlui exterior este:
U = I·R ,
iar caderea de tensiune pe rezistenta interna r a generatorului este
u = I·r
Inlocuind in prima relatie se obtine
e = I·R + I·r = I· ( R + r )

I = e/(R + r)

Test

Completati careul
Orizontal
1 . Daca tensiunea aplicata unui conductor este nula, intensitatea curenului electric este...
2 . Intensitatea curentului electric este ... cu raportul dintre tensiunea de la capetele conductorului si rezistenta electrica a conductorului.
3 . Pentru acelasi conductor, rezistenta electrica creste daca ... conductorului creste.
4 . Unitatea de masura pentru rezistivitatea electrica este ...
5 . Dispozitivul care produce variatia intensitatii curentului din circuit cand tensiunea se mentine constanta.
6 . Ce unitate de masura in SI se obtine din R·S/ρ?
7 . Amper·s
8 . Rezistenta unui conductor de lungime data creste de doua ori daca... scade de doua ori.
9 . mV
10 . Daca tensiunea aplicata unui circuit este de 3 V, iar intensitatea curentului ce se stabileste de un amper, atunci rezistenta circuitului este...
11 . Se monteaza in paralel cu receptorul

Vertical : De la A → B    J = σ·E

A
0 1 2 3 4 5 6 7 8 8 10 11
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
B

Divertisment → Atleta

Comfort Therm

Cateva amanunte despre prelucrarea
placii fotografice

Halogenurile de argint se descompun in elemente, sub actiunea luminii. Clorura de argint (AgCl), expusa la lumina, se coloreaza intai violet apoi verzui, prin argintul fin divizat ce se formeaza. Bromura si iodura de argint sunt inca si mai sensibile. Pe aceasta reactie se bazeaza fotografia. Pentru fabricarea filmelor, placilor si hartiei fotografice se porneste de la o solutie de bromura de potasiu ce contine gelatina, in care se amesteca o solutie de azotat de argint. bromura de argint se precipita la inceput in forma foarte fin dispersata, coloida. Dupa o conservare la temperatura ridicata si fireste la intuneric, in care timp particulele coloidale de bromura de argint coaguleaza sub forma de granule egale, uniform repartizate in gelatina, deosebit de sensibile la lumina. Suspensia aceasta se asterne in straturi subtiri pe filme de celuluoid, hartie sau placa fotografica. Sub actiunea radiatiilor in locurile iradiate se produce o descompunere a halogenurii de argint cu formarea unor particule extrem de mici, invizibile cu ochiul liber . Numarul acestor particule (argint metalic) este proportional cu intensitatea radiatiei incidente. Se produce astfel in stratul fotosensibil din gelatina cu bromura de argint o imagine latenta. Pentru a face sa apara imaginea vizibila, se supune filmul sau placa opratiei de developare. Developarea consta in tratarea filmului sau placii cu o solutie ce contine un agent reducator, de obicei o substanta organica hidrochinona, p aminofenol sau metol. Formarea argintului metalic (reducere), care are loc in aceste conditii se produce mai inati in jurul particulelor de argint invizibile ale imaginii latente care servesc ca si nuclee de cristalizare. De aceea stratul sensibil se inegreste, la inceputul developarii, in partile expuse luminii. Cand s-a ajuns la gradul de inegrire dorit se trece filmul sau placa fotografica in baia de fixare in care se dizolva bromura de argint neredusa care s-ar transforma si ea in argint metalic daca ar continua developarea. Fixarea se face intr-o solutie de tiosulfat de sodiu care formeaza complecsi cum ar fi Na2[Ag(S2O3]foarte solubili. Se obtine astfel negativul, in care partile luminoase ale obiectului fotografiat apar negre, iar cele intunecate apar luminoase. Pentru a trece la un pozitiv (o fotografie obisnuita) se procedeaza la copierea negativului dupa ce a fost spalat si uscat. Copierea consta in aplicarea negativului peste hartie care este prevazuta cu un strat sensibil, similar celui initial; dupa iluminare se developeaza, se fixeaza, se spala si se usuca filmul.
Acordeon

Divertisment → Bucuria castigatorului


banner.c.e.jpgbanner.a.einstein bac1
Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata.
Seneca.

Ştiaţi că...

¤ ... Ernest, lord Rutherford a fost poreclit de elevii sai "crocodilul", deoarece purta in buzunarul de la vesta un ceas enorm al carui tic - tac ii avertiza de la distanta pe elevii sai asupra sosirii sale, si era o poveste amuzanta despre un crocodil care a inghitit un ceas.

Idei preconcepute

Au fost multe idei preconcepute. In anii'30, ai secolului XX Wolfgang Pauli, a considerat ca teoria lui Dirac are un neajuns si anume acela ca ea prezicea existenta pozitronilor, care pe atunci nu fusesera descoperiti. In octombrie 1933 a avut loc la Bruxelles a saptea editie a traditionalului Congres Solvay. La acest congres Joliot Curie comunica lucrarea sa despre dezintegrarea β+ cu emisie de pozitroni pentru care va lua Premiul Nobel. Nici Albert Einstein n-a fost imun fata de astfel de greseli. Dupa formularea teoriei generale a relativitatii, care arata ca in preajma corpurilor cu masa mare geometria euclidiana isi pierde valabilitatea, Einstein a facut inca un pas de o indrazneala mare. El si-a aplicat teoria la intregul Univers, folosind in locul distributiei reale a masei, o distributie medie. S-a constatat ca ecuatiile teoriei gravitatiei unui astfel de univers nu admite solutii stationare. Dar, Einstein dorea sa obtina o solutie care sa descrie un Univers inchis in sine cu o raza de curbura independenta de timp (In realitate Universul este deschis, se dilata). Aceasta era ideea lui preconceputa.

Legile deplasarii radioactive
banner.logo2
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin