circ.el


Circuite electrice




Legile lui Kirchhoff



Retelele electrice sau circuitele ramificate sunt circuitele care contin mai multe ramificatii prin care circula curenti de diferite intensitati.
Retea electrica
Ramificatiile determina existenta urmatoarelor elemente de baza in retea: noduri de retea; laturile retelei si ochiurile de retea. Aceste elemente pot fi identificate pe reteaua electrica din figura alaturata. Punctele A, B, C, D si F in care se intalnesc cel putin trei curenti sunt noduri de retea. Latura retelei stabileste legatura intre doua noduri,laturile contin consumatori si surse, de exemplu reteaua electrica din figura are urmatoarele laturi: AB, BC, CD, DF, FA si FB. Ochiul de retea sau bucla este conturul poligonal inchis. Reteaua electrica din figura are doua bucle sau ochiuri de retea: ochiul de retea I, care contine urmatoarele ramuri sau laturi de retea: AB, BF, FA si ochiul II de retea cu laturile de retea BC, CD, DF si FB.
Fizicianul german Gustav Robert Kirchhoff (1824-1887) a demonstrat, in anul 1847, doua legi pentru retelele electrice.
Prima lege a lui Kirchhoff se refera la noduri de retea si anume: daca luam prin conventie cu semnul plus intensitatile curentilor ce intra in nod si cu semnul minus intensitatile curentilor ce ies din nod atunci prima lege a lui Kirchhoff se enunta: Suma algebrica a intensitatilor curentilor electrici din jurul unui nod este nula. De exeplu pentru nodul A al retelei din figura putem scrie relatia:
I5 + I12 - I1 - I13 = 0
n
Σ  Ik = 0
k=1
Prima lege a lui Kirchhoff se mai enunta si sub forma: Suma intensitatilor curentilor care intra in nod este egala cu suma intensitatilor curentilor care ies din acel nod.
In acest mod de enuntare prima lege a lui Kirchhoff pentru nodul considerat mai sus se scrie sub forma
I5 + I12 = I1 + I13
Prima lege a lui Kirchhoff este o consecinta a legii conservarii sarcinilor electrice, deoarece numarul purtatorilor de sarcini electrice care intra in nod trebuie sa fie egal cu numarul purtatorilor de sarcini electrice care ies din nod, afirmatia este adevarata numai daca in nod nu exista sursa electrica. Asadar in regim stationar, in care potentialul unui nod oarecare are o valoare bine determinata, in acel nod nu are loc nici acumulare, nici creare de purtatori de sarcini electrice.
Daca reteaua electrica are n noduri, prima lege a lui Kirchhoff se aplica la toate cele n noduri si se obtin n ecuatii, dintre care numai
n-1 ecuatii sunt independente, a n-a decurge intotdeauna din celelalte ecuatii.
Legea a doua a lui Kirchhoff Se refera la ochiuri de retea si anume: De-a lungul unui ochi de retea suma algebrica a tem este egala cu suma algebrica a caderilor de tensiune.
n          n
Σ   ei = Σ   Ik·Rk  sau
i=1     k=1
e1 + e2 +...+ en = I1·R1 + I2·R2 +...+ In·Rn
Pentru a stabili corect ecuatile aplicand legea a doua a lui Kirchhoff se parcurg urmatoarele etape;
- se stabilesc sensurile intensitatilor curentilor in laturile retelei;
- se aleg in mod arbitrar sensurile de parcurs pentru fiecare ochi de retea;
- se stabilesc semnele tem aplicand urmatoarea regula: tem este pozitiva daca sensul de parcurs strabate sura direct de la polul negativ la polul pozitiv, in caz contrar tem este negativa;
De exemplu, pentru ochiul I: + e1, - e6, + e5,
iar pentru ochiul II: - e2, - e3, + e'3, + e6
- se stabilesc semnele caderilor de tensiune de-a lungul ochiului de retea respectand urmatoarea regula:
Produsul Ik·Rk este pozitiv daca sensul intensitatii curentului electric Ik ce strabate rezistorul de rezistenta Rk coincide cu sensul de parcurs, in caz contrar produsul Ik·Rk este negativ.
De exemplu, pentru ochiul I: + I1·R1, - I6·R6,
iar pentru ochiul II: - I2·R2, - I3·R3, - I4·R4, + I6·R6.
- Se aplica legea a doua a lui Kirchhoff pentru fiecare ochi de retea.
Pentru ochiul de retea I: e1 - e6 + e5 = I1·R1 - I6·R6
Pentru ochiul de retea II: - e2 - e3 + e'3 + e6 = - I2·R2 - I3·R3 - I4·R4 + I6·R6.
Aplicand legea a doua a lui Kirchhoff pentru fiecare ochi de retea al retelei se obtin atatea ecuatii cate ochiuri de retea are reteaua electrica.
Observatie: Daca ochiul de retea nu are surse atunci suma algebrica a tem este nula.

Retele electrice

Completeaza careul
Orizontal
1. ...prezentate se refera la retele electrice.
2. Se obtin prin legarea impreuna a cel putin trei conductori.
3. La temperaturi apropiate de zero... rezistenta electrica a unor metale si aliaje scade la zero.
4. Laturi.
5. Sens de ....
6. Legea care se refera la noduri de retea este o ... a legii conservarii sarcinilor electrice.
7. S-a nascut in anul 1824.
8. Bucla.
9. Legile prezentate se mai numesc si ....
10. Circuit cu mai multe laturi.
11. Viteza de antrenare a electronilor.
Vertical A → B    A trait 63 de ani
A
0 1 2 3 4 5 6 7 8 8 10 11
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
B


Acordeon

ec.2.b



banner.c.e.jpg



banner.a.einstein bac1
Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata.
Seneca.

Fizicieni neprofesionisti

Este o coincidenta ca aproape toate cercetarile fundamentale privitoare la natura caldurii au fost facute de catre fizicieni neprofesionisti, care considerau fizica numai ca o distractie. Asa au fost: Joule, de profesie fabricant de bere si care in timpul sau liber a facut experimente dintre cele mai importante privitoare la conservarea energiei; apoi multilateralul scotian Black a fost cunoscut pentru ca a definit caldura latenta si caldura specifica, medicul german Robert Mayer, care a stabilit relatia intre coeficientii calorici (relatia Robert Mayer), preotul iezuit italian F. M. Grimaldi care a descoperit difractia luminii, a studiat natura caldurii, precum si marele aventurier american Rumford (Sir Benjamin Thompson, in germana: Reichsgraf von Rumford), care mai tarziu a trait si in Europa si, intre altele, a ocupat postul de ministru de razboi al Bavariei, a efectuat experimente care au avut in vedere natura caldurii, sistemul de fotografiere si explozibili.


Legile deplasarii radioactive
img2

logo
Bacalaureat fizica

Noutati
Sunt date solutiile la toate subiectele de fizica din anul 2014
Ex:
Mecanica 2014


sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »



Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin