circ.el



Circuite electrice




trans.izocora

logo
Bacalaureat fizica

Noutati
Sunt date solutiile la toate subiectele de fizica din anul 2014
Ex:
Mecanica 2014



Marimea tensiunii electomotoare induse



S-a aratat ca de cate ori un circuit este strabatut de un flux magnetic variabil in timp in circuit se induce o tem (indiferent de modul in care variaza fluxul magnetic), inseamna ca intre variatia fluxului magnetic si tem exista o legatura. Pentru a stabili legatura intre tem indusa si variatia fluxului magnetica se considera circuitul din figura ale carui dimensiuni pot fi modificate.
marimea.t.e.m.induse
Circuitul are doua parti, o parte fixata sub forma a doua bare conductoare pe care aluneca fara frecare o bara transversala AC de lungime l, mobila. Exista intotdeauna un circuit inchis, dar aria sa este variabila. Acest circuit este asezat intr-un camp magnetic omogen de inductie normal la planul conturului cu sensul de la ochiul observatorului spre desen. Daca se deplaseaza cu viteza v latura mobila de lungime l perpendicular pe liniile de camp sub actiunea unei forte exterioare F, atunci cu aceeasi viteza se deplaseaza si putatorii de sarcina liberi din conductor. Asupra fiecarui putator de sarcina liber (electron) aflat in miscare cu viteza v actioneaza forta Lorentz cu orientarea din figura, avand ca rezultat incarcarea negativa a capatului A si pozitiva a capatului C. Intre capetele conductorului apare o diferenta de potential care este tocmai tem indusa e. Circuitul ACDA fiind inchis in el se stableste un curent de intensitate I care se gaseste intr-un camp magnetic. Ca urmare, aspra conductorului strabatut de curent actioneaza o forta electromagnetica F1 cu orientarea din figura.
F1 = B·I·l
Conductorul se misca cu viteza constanta, conform principiului actiunii si reactiunii forta elecromagnetica si forta exterioara sunt vectori opusi.
Lucrul mecanic efectuat de forta electromagnetica este
dL = F1·dx·cos180o = - F1·dx
dL = - B·I·l·dx
dS = l·dx
dL = - I·B·dS
dL = - I·dΦ   1)
Lucrul mecanic efectuat de forta exterioara asupra circuitului prin intermediul campului magnetic
ii corespunde o energie electrica egala cu lucrul mecanic efectuat.
dL = e·dQ = eI·dt   2)    Egalam relatia 1) cu relatia 2)
eI·dt = - I·dΦ
e = - dΦ/dt Aceasta relatie reprezinta expresia legii inductiei electromagnetice sau legea lui Faraday care are urmatorul enunt:
Tensiunea electromotoare indusa intr-un circuit este egala cu viteza de variatie a fluxului magnetic (dΦ/dt) prin suprafata acelui circuit, luata cu semn schimbat.
Daca o bobina este plasata intr-un camp magnetic variabil, atunci fiecare spira inconjoara acelasi flux magnetic variabil, deci tem indusa in bobina este:
e = - N·dΦ/dt Fie un conductor liniar aflat in miscare rectilinie uniforma cu viteza v, intr-un camp magnetic omogen cu liniile de camp perpendiculare pe conductor ca in figura.
e.indus.in.cond.liniar
In conductor se induce o tem indusa:
e = -Blv
Sensul tem induse in conductorul rectiliniu se stabileste cu regula mainii drepte: se aseaza mana drepta paralela cu conductorul, astfel incat inductia sa intre in palma, iar degetul mare sa fie orientat in sensul vitezei conductorului, celelalte degete indica sensul curentului indus in conductor.

Comfort Therm

Autoevaluare

Se da conductorul de lungime l care se deplaseaza uniform intr-un camp magnetic constant.
- Explicati aparitia tem induse;
- Stabiliti sensul tem induse;
- Calculati expresia tem induse daca unghiul dintre viteza si inductia magnetica este de 90o;
- Calculati expresia tem induse daca unghiul dintre viteza si inductia magnetica este diferita de 90o.
Rezolvarea problemei

ind


c.m.2 f.Lorentz

Noutati
logo
Pe site-ul "Bacalaureat fizica" gasiti solutiile la toate subiectele de fizica data la examenul de bacalaureat din anii 2013-2014... Ex: Mecanica 2014

Imagini
Imagini

Ştiaţi că...

¤ Bogata documentatie stransa si analizata de Faraday si mai ales, concluziile sale l-au ajutat pe fizicianul german Wilhelm Weber sa elaboreze cunoscuta sa teorie a magnetilor moleculari, cu care a explicat magnetizarea.

¤ Faraday poate fi socotit precursorul teoriei privitoare la structura atomistica a electricitatii (sarcina oricarui ion este un multiplu intreg al sarcinii electrice elementare e), pe care se pare ca a intuit-o fara insa s-o enunte.

Legile deplasarii radioactive
Newsletter



electro
sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »



Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin