circ.el

Circuite electrice
Metoda vectoriala de rezolvare a circuitelor de curent alternativIntr-un circuit de curent alternativ RLC serie, tensiunea aplicata si curentul care se stabileste in circuit se exprima prin functii armonice:
i = Im·sinωt   1)
u = Um·sin(ωt + φ)   2)
Aceste doua marimi variabile in timp se pot reprezenta intr-un plan avand doua axe rectangulare prin doi vectori, vectori numiti versori care se rotesc uniform cu o viteza unghiulara ω ca in figura.
reprez.faz
Aceasta reprezentare se numeste diagrama vectoriala sau fazoriala. Ea este valabila pentru un moment oarecare t. In acest scop s-a luat un vector avand lungimea egala cu amplitudinea curentului Im sau valoarea efectiva I. Unghiul instantaneu care depinde de timp s-a luat in raport cu axa orizontala, aceleasi observatii sunt valabile si pentru versorul asociat tensiunii cu mentiunea ca unghiul instantsneu este mai mare cu φ. Facand proiectia acestor doi vectori pe axa verticala a sistemului se obtin valorile instantanee i si u adica relatiile 1) si 2). Intereseaza in practica numai legatura dintre cele doua marimi si deoarece unghiul instantaneu ωt afecteaza ambele marimi cei doi vectori pot fi considerati ficsi insa trebuie conservat intre ei unghiul de defazaj φ. Deoarece intensitatea curentului este considerata origine de faza, aceasta poate fi plasata pe orizontala si se obtine diagrama vectoriala orizontala la care axele de referinta pot disparea.
Exemplu: Diagrama fazoriala a circuitului RLC serie
Se poate construi o diagrama fazoriala a marimilor u si i pe baza urmatoarelor relatii:
circuitul-rlc-serie
i = Im·sinωt;    u = Um·sin(ωt + φ);    uR = √2URsinωt
uL = √2ULsin(ωt + π/2);    uC = √2UCsin(ωt - π/2)
Luand intensitatea curentului i ca origine de faza, toti ceilalti fazori care se asociaza marimilor de mai sus se raporteaza la fazorul OA asociat lui i cu defazajele corespunzatoare: fazorul UR este in faza cu fazorul I, UL este defazat inainte cu 900, UC este defazat in urma lui I cu 900.
Din diagrama fazoriala se pot stabili anumite relatii intre tensiuni. Ele sunt:
U2 = UR2 + (UL - UC)2,    φ = arctg(UL - UC)/UR.
prod.tem.alt
c.a.mon
Imagini
ImaginiŞtiaţi că...

¤ Wilhelm Conrad Röntgen dupa terminarea studiilor cu mentiune speciala a fost numit asistentul fizicianului Kundt, efectuand sub conducerea acestuia, primele cercetari stiintifice.

Problemă de logică

Ion castiga 2000 lei pe luna,
Ileana sotia lui casnica cheltuie 3000 lei pe luna.
Intrebare: Stie Ion de existenta lui Vasile?

Bacalaureat fizica
Newsletter

electro
sus

« Pagina precedenta        Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin