circ.el

Circuite electriceReclama Extensii genePuterea reactiva Puterea aparentaPuterea reactiva
Puterea reactiva prin definitie este produsul dintre valoarile efective ale tensiunii si intensitatii si sinusul unghiului de defazaj dintre tensiunea instantanee de la bornele circuitului si intensitatea instantanee a curentului din circuit.
PR = U·I·sinφ   (VAR) sau (\AR)   1)
PR = (1/2)Um·Im·sinφ
Puterea reactiva este o marime legata de energia care se acumuleaza in elementele reactive ale circuitului L, C. In bobina de inductanta L se acumuleaza energia reactiva sub forma de energie a campului magnetic, iar in condensator sub forma de energie a campului electric. Spre deosebire de puterea activa care se pierde sub forma de caldura, puterea reactiva se conserva sub forma de energie a campului magnetic sau electric, asociate bobinei de inductanta L, respectiv condensatorului de capacitate C si aceasta putere reactiva poate fi cedata integral generatorului in alte momente de timp fata de cele in care s-a acumulat.
Puterea reactiva este puterea oscilanta intre generator si sarcina sau receptor (circuitul alimentat) a puterii totale asociate generatorului.
In functie de unghiul de defazaj exista urmatoarele situatii:
-     φ = 0, este cazul unui circuit format numai din rezistor sau la rezonanta cand XL = XC, PR = 0. Puterea activa este maxima.
-     φ = π/2, circuitul este format numai din bobina ideala. Puterea reactiva este maxima inmagazinata in campul magnetic, iar puterea activa este nula.
-     φ = - π/2, circuitul este format numai din condensator. Puterea reactiva este maxima inmagazinata in campul electric, iar puterea activa este nula.


Puterea aparenta
Se numeste putere aparenta sau totala produsul dintre valoarea efectiva a tensiunii dela bornele circuitului si intensitatea efectiva a curentului stabilit in circuit.
Pa = U·I (VA) sau (\A)   2)
Pa = (1/2)Um·Im
Defazajul joaca un rol important in regimul energetic al circuitului. Puterea cea mai importanta este puterea activa deoarece numai aceasta putere poate fi transformata in alte forme: caldura, energie mecanica sau de radiatie (propagarea campului electromagnetic)
Din expresia puterii active
P = U·I·cosφ
rezulta marimea cosφ care dicteaza valoarea puterii active, cosφ se numeste factor de putere In toate instalatiile energetice (generator-consumator) se urmareste ca factorul de putere sa fie cat mai mare, cat mai aproape de unitate, in asa fel incat sa se utilizeze la maxim capacitatea generatorului, iar pierderile de putere in circuit sa fie minime. Se poate stabili o legatura intre cele trei puteri:
puterea.aparenta P = U·I·cosφ
PR = U·I·sinφ
Pa = U·I
P = Pa·cosφ
PR = Pa·sinφ

Pa = √P2 + PR2
Intr-un circuit electric dat puterea aparenta este egala cu radical din suma patratelor puterii active si reactive.

Raze X

In anul 1888 Wilhelm Conrad Röntgen a preluat de la profesorul Kohlrausch laboratorul de fizica, extrem de bine dotat, de la Würzburg, unde, sapte ani mai tarziu, descopera razele X, ce ii vor purta numele. Descoperirea razelor X la 8 noiembrie 1895, a avut un rasunet urias in intreaga lume. Contemporanii lui Röntgen si-au dat seama de importanta uriasa a acestei descoperiri pentru omenire, desi nu realizau inca posibilitatile reale pe care le ofera stiintei aceasta noua descoperire.
La 23 ianuarie 1896, la sesiunea Societatii germane de stiinte, in timpul prelegerii s-a efectuat in public o fotografie röntgen a mainii profesorului Kölliker, iar asistenta entuziasmata a propus ca aceste raze , numite pana atunci raze X, sa se numeasca raze röntgen. Dupa aceasta sedinta memorabila, nimeni nu a mai reusit vreodata sa-l convinga pe Röntgen sa mai tina vreo cuvantare in public. Spre marea indignare a snobilor burghezi, el nu a acceptat nici titlul nobiliar pe care i l-a acordat curtea Bavariei, impreuna cu distinctia regala "Pentru merite fata de coroana Bavariei".


Bacalaureat fizica iulie 2013

Bacalaureat termodinamica iulie 2013

Bacalaureat termodinamica 2013 filiera teoretica


bob.ind

infoprod.tem.alt
c.a.mon

Ştiaţi că...

¤ La cinci ani dupa moartea lui Nobel au fost inmanate pentru prima oara premiile din fundatia lui.

¤ Wilhelm Conrad Röntgen a fost primul fizician propus pentru premiul Nobel de catre Academia suedeza de stiinte.


Radiografia mainii
Mana sotiei lui Röntgen

▶ Faceti click dreapta pe unul din linkurile de mai jos pentru desktop.
▶ Pentru mobil → apasare lunga in timp pe unul din linkurile de mai jos.
▶ Faceti click in afara casetei pentru a ascunde imaginea.

Schimbator de caldura

Solenoid

Ascensorul urca

Ascensorul coboara

Schimbator de caldura
Caldura dezvoltata in reactor este transferata unui agent termic.
Solenoid
Liniile de camp si inductia magnetica B ale unei spire parcursa de un curent electric.
Ascensor urcare
Ascensor coborare

Imagini
Imagini


Poti sa-l pronunti?

Unul dintre cele mai lungi cuvinte din limba romana are 44 de litere. Este greu de crezut ca cineva poate sa-l pronunte cursiv din prima incercare. In dictionarul dexonline.ro cuvantul:
pneumonoultramicroscopicsili-
-covolcaniconioza este definit ca o boala pulmonara cronica profesionala care apare la muncitorii din mine cunoscuta sub numele de silicoza.
u.f.t
Newsletterelectro
sus

« Pagina precedenta        Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin