template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice
Puterile in circuitul de curent alternativ
In circuitul de curent continuu exista o singura putere, si anume puterea preluata de consumator, care se calculeaza cu relatia
P =U·I (W)
In circuitul de curent alternativ exista mai multe tipuri de puteri. Aceasta diversitate de puteri se datoreste faptului ca cele doua marimi U si I sunt marimi variabile in timp si in caz general defazate. Sa presupunem ca:
i = Im·sinωt   1)
u = Um·sin(ωt +φ)   2)
Se numeste putere instantanee debitata de sursa de curent alternativ produsul valorilor instantanee ale tensiunii generatorului (u) si curentului stabilit in circuit (i)
p = u·i   puterea instantanee.   3)
Deoarece u si i sunt marimi variabile in timp si puterea instantanee este o putere variabila in timp. Aceasta putere poate fi pozitiva sau negativa dupa cum in momentul considerat u si i au acelasi semn sau semne diferite.
Daca puterea instantanee este pozitiva inseamna ca generatorul debiteaza efectiv o putere pe care o absoarbe circuitul alimentat care reprezinta sarcina generatorului sau receptorul. Deci, daca p > 0, puterea este transferata sarcinii sau receptorului. Daca p < 0, atunci puterea instantanee este transferata generatorului de catre sarcina (receptor), adica receptorul restituie generatorului energie. Acest caz nu este intalnit in curent continuu deoarece nu contine elemente capabile sa inmagazineze energie electromagnetica. In curent alternativ se intalnesc circuite care contin astfel de elemente cum sunt bobina si condensatorul. Bobina este un element de circuit care inmagazineaza energie electromagnetica sub forma sa magnetica, iar condensatorul sub forma sa electrica. Exista momente cand puterea instantanee este pozitiva si o parte din putere (energie in unitate de timp) se pierde pe rezistenta rezistorului sub forma de caldura prin efect Joule, iar restul se acumuleaza in campul magnetic al bobinei si in campul electric al condensatorului. In momentul cand p < 0 energia inmagazinata in campul magnetic al bobinei si in campul electric al condensatorului este restituita generatorului.
Se numeste putere activa valoarea medie a puterii instantanee pe o perioada a curentului alternativ.
P = 1/T ∫oTpdt   4)   puterea activa se masoara in watt(W)
Fizic puterea activa (P) reprezinta puterea pe care generatorul o livreaza efectiv sarcinii pentru ca este o valoare medie rezultata din puterea instantanee pozitiva si cea negativa pe durata unei perioade.

P = 1/T ∫oT Um·Im·sinωt·sin(ωt +φ)dt
P = 1/T ∫oT(1/2)· Um·Im·[cosφ - cos(2ωt + φ)]dt
P = (1/2)· Um·Im/T· ∫oT· [cosφ - cos(2ωt + φ)]dt
oTcosφdt = T·cosφ
oTcos(2ωt + φ)]dt = 0
P = (1/2)·Um·Im·cosφ
Um = √2·U
Im = √2·I
P = U·I·cosφ   5)

cosφ se numeste factor de putere (factorul de putere alaturi de puterea reactiva si aparenta sunt prezentate in pagina urmatoare).
Se observa ca puterea activa depinde nu numai de de valorile efective a tensiunii si a intensitatii, dar si de defazajul dintre cele doua marimi. Daca defazajul dintre cele doua marimi este nul, atunci puterea activa debitata de generator este maxima, caz ce corespunde circuitului de curent alternativ numai cu rezistori.
Daca intre cele doua marimi u si i exista un defazaj de 90o tensiunea si intensitatea sunt in cuadratura, puterea activa este nula, caz ce corespunde circuitului format numai din bobina si condensator.


Reflexia totala    → Incursiune

Experiment reusit

Doctorul Villinger si inginerul Wagner au fost rugati de Wilhelm Conrad Röntgen sa vina peste o ora la el in biroul. Intre timp Röntgen a pregatit instalatia pentru efectuarea experimentului si se straduia sa fixeze cum trebuie tubul catodic din sticla. Dupa o ora doctorul Villinger si inginerul Wagner au fost introdusi in biroul profesorului de catre servitor. Au fost informati de catre profesor ca vor asista la efectuarea unui experiment si in acest scop are nevoie de cainele sau soricar cunoscut sub numele de Plusminus. A pus cele optsprezece placi fotografice pe masa fara ca acestea sa fie scoase din casete. Aseza cu grija cainele pe placile fotografice stivuite, apoi aseza tubul catodic deasupra cainelui. Astepta o clipa, apoi conecta curentul electric. In tub incepu sa straluceasca o luminita de culoare verzuie. Lasa tubul in functiune in jur de 5 s dupa care a intrerupt curentul si lumina verzuie se stinse. A ridicat cainele de pe placi si la asezat pe pat, iar pe inginerul Wagner ajutorul sau la rugat sa developeze placile. Acesta desi foarte mirat (placile erau in casete si nu aveau cum sa fie impresionate de lumina) a luat placile fara sa spuna nimic si s-a ocupat de developarea lor in camera obscura. Dupa ce a teminat de developat s-a intors foarte emotionat cu placa abia developata, inca umeda. Pe placa era negativul coloanei vertebrale a soricarului. Dupa ce developa si usca toate placile, le-a asezat in ordine pe masa de lucru a profesorului si in fata ochilor lor aparu intregul schelet al cainelui.


circuitul-rlc-serieprod.tem.alt
c.a.mon

Imagini
ImaginiŞtiaţi că...

¤ Wilhelm Conrad Röntgen a primit Premiul Nobel pentru fizica, dar a transmis cele
50000 de coroane suedeze, care insoteau titlul, Univesitatii din Würzburg.

¤ Röntgen a ramas neclintit la toate ofertele de a trage un folos financiar de pe urma descoperirilor sale, desi americanii i-au fluturat milioane de dolari prin fata ochilor. Razele Röntgen devenind proprietatea intregii lumi stiintifice.

Problemă de logică

Ion castiga 2000 lei pe luna,
Ileana sotia lui casnica cheltuie 3000 lei pe luna.
Intrebare: Stie Ion de existenta lui Vasile?


Newsletterelectro
sus

« Pagina precedenta        Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legile electrolizei

Efectul Compton

Legile deplasarii

Metoda Thevenin

Transformarea Y-Δ

Principiul intai

Mecanica august 2013

Electricitate august 2014

Optica august 2014

Testul 1 - mecanica

Test electromagnetism

Conductia electrica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate