template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Rezistenta electricaNatura fizica a rezistentei electrice

Legatura metalica se formeaza prin punerea in comun a electronilor de valenta, care nu sunt localizati in vecinatatea atomilor (ca in figura alaturata) ci se misca in tot volumul cristalului.
leg.metalica.jpg
Fig. a) Modelul spatial al legaturior covalente pentru un atom tetravalent.
Fig. b) In metale banda de valenta (Bv) se suprapune cu banda de conductie (Bc) Regiunea de suprapunere (Rs).
Atomii care au donat electronii de valenta retelei cristaline se transforma in ioni pozitivi, iar electronii de valenta devin electroni liberi care apartin cristalului formand un gaz electronic in care este scufundata reteaua. Stabilitatea retelei este asigurata de echilibrul fortelor de respingere dintre ionii pozitivi si fortele de atractie dintre ionii pozitivi si electronii de valenta liberi. In timpul miscarii de agitatie termica cu viteze mari (La temperaturi normale electronii aflati in miscare au viteze de aproximativ 105 m/s. Asemanand electronii liberi din metale cu un "gaz" electronic se pot aplica legile gazului ideal si se calculeaza viteza termica medie) se ciocnesc cu o frecventa mare de ionii pozitivi ai metalului. Dupa fiecare ciocnire electronii isi schimba directia, astfel ca miscarea lor este haotica. Daca la capetele conductorului s-a aplicat o tensiune electrica constanta, atunci in conductor ia nastere un camp electric care prin fortele sale actioneaza asupra electronilor liberi imprimandu-le o miscare suplimentara, ordonata, cu viteza de antrenare (drift) mica de aproximativ 1cm/s. Aceasta miscare ordonata este cea care da nastere curentului electric. Ciocnirile dintre electroni si ionii din nodurile retelei cristaline franeaza miscarea ordonata a electronilor, ciocnirile micsoreaza viteza de antrenare a electronilor jucand rolul unor forte de frecare. In concluzie conductorul se opune trecerii curentului electric. Aceasta proprietate a conductorului de a se opune trecerii curentului electric este masurata cantitativ de o marime fizica scalara numita rezistenta electrica R. Inversul rezistentei electrice G = 1/R se numeste conductanta electrica.

Rezistori


Conductorul folosit pentru rezistenta sa se numeste rezistor, care se reprezinta ca in figura
rezistenta electrica
Rezistorii sunt elemente pasive de circuit (nu pot controla intensitatea curentului electic prin intermediul unui alt semnal electric) ale unor componente fizice din instalatiile si echipamentele electrotehnice, electronice si de automatizari cum sunt: infasurarile electromotoarelor si transformatoarelor electrice, releelor si electromagnetilor, conductorii liniilor de transmisie a energiei electrice etc. In electronica, rezistorii sunt componente de circuit distincte realizate in diferite moduri: rezistorii bobinati sunt conductori de mare rezistivitate (manganin, constantan etc), rezistorii sub forma peliculara se obtin prin depunerea de pelicule rezistive de grosimi mici pe suporturi izolante, rezistorii de volum la care elementul rezistiv este intreaga masa a componentei. La rezistorii bobinati (folositi la puteri mari) intervin pe langa rezistenta R si inductanta parazita L, capacitatea dintre spire C si capacitatea terminalelor. Rezistorii care au rezistenta constanta indiferent de tensiunea aplicata se numesc rezistori liniari sau ohmici, iar cei care isi modifica rezistenta odata cu tensiunea aplicata se numesc dispozitive neliniare de circuit (varistori care sunt elemente semiconductoare de circuit). Rezistorii care isi modifica rezistenta prin deplasarea unui contact electric alunecator de-a lungul lor se numesc reostate, atunci cand produc variatia intensitatii curentului din circuit prin folosirea bornelor a si c (figura a) si potentiometre cand produc variatia tensiunii folosind cel putin trei borne (figura b)
reostat
Cele mai simple circuite electrice contin rezistori conectati in serie, paralel si mixt In unele circuite particulare rezistorii pot fi conectati in "stea" sau "triunghi".

Dependenta rezistentei electrice de natura si dimensiunile conductorului

Aplicand modelul gazului electronic se obtine:
R = ρ·l/S
R = {2m/[e2·n·tc]}·l/S detalii
R → rezistenta electrica se masoara in ohmi , 1 Ω = 1 V/1 A
ρ → este rezistivitatea electrica
Din relatia R = ρ·l/S rezulta ca rezistenta electrica a unei portiuni de conductor este direct proportionala cu lungimea conductorului, invers proportionala cu aria sectiunii transversale a conductorului si depinde (prin rezistivitate) de natura materialului conductorului.
ρ = R·S/l. Rezistivitatea se masoara in Ω·m. Unitatea SI pentru rezistivitatea electrica este egala cu rezistenta electrica a unei portiuni de conductor cu lungimea de i m si aria sectiunii transversale S = 1 m2. Inversul rezistivitatii σ = 1/ρ se numeste conductivitate electrica, se exprima in 1/Ω·m.

Divertisment → Halterofila umeda

Acordeon


bob.ind.jpg


banner.a.einstein bac1
Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata.
Seneca.

Doi oameni profund diferiti

Un functionar al unui serviciu de brevete elvetian lucra in timpul sau liber cu creionul, hartia si bineinteles, cu creierul. El nu era un om de stiinta profesionist. In 1905 insa, el a publicat teoria relativitatii restranse. Numele lui era Albert Einstein
Iata si un alt fapt, fara nici o legatura cu precedentul: cu cativa ani mai tarziu, W. D. Coolidge a reusit sa realizeze pentru prima data intr-un laborator tungstenul ductil. El nu era metalurgist de profesie, ci chimist si lucra intr-un laborator si nu intr-un birou, ca Einstein. El a ajuns la metoda lui pe o cale pur practica, in timp ce Einstein a lucrat pe cale teoretica.

Reflexia totala

sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legea lui Ohm

Efectul fotoelectric

Legea dezintegrarii

Inductia magnetica

Regula lui Lenz

Optica

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate