template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Şuntul şi rezistenţa adiţionalaCititi cu atentie afirmatiile de mai jos. In cazul in care apreciati ca afirmatia este adevarata, scrieti "da" in dreptul literei A. Daca apreciati ca afirmatia este falsa, inlocuieste cuvantul subliniat in spatiul liber dupa litera F, pentru ca afirmatia sa devina adevarata.

1. Prima lege a lui Kirchhoff este o consecinta a conservarii sarcinii electrice.
Aceasta lege exprima o continuitate a curentului electric, deoarece numarul purtatorilor de sarcini electrice care intra in nod trebuie sa fie egal cu numarul purtatorilor de sarcini electrice care ies din nod, afirmatia este adevarata numai daca in nod nu exista sursa electrica. Asadar in regim stationar, in care potentialul unui nod oarecare are o valoare bine determinata, in acel nod nu are loc nici acumulare, nici creare de purtatori de sarcini electrice.

2. A doua lege a lui Kirchhoff exprima principiul conservarii energiei.
A doua lege a lui Kirchhoff exprima principiul conservarii energiei: lucrul mecanic efectuat de sursa pentru a deplasa sarcina electrica q de-a lungul intregului circuit este egal cu suma dintre lucrul mecanic efectuat de sursa pentru deplasara sarcnii q in circuitul exterior si lucrul mecanic efectuat pentru deplasarea sarcinii q de-a lungul circuitului interior

3. Intr-o retea cu ochiuri de retea ce nu contin generatoare suma algebrica a caderilor de tensiune este zero.
Legea a doua a lui Kirchhoff se exprima cu ajutorul relatiei:
e1 + e2 +...+ en = I1·R1 + I2·R2 +...+ In·Rn
Daca un ochi de retea nu contine generatoare inseamna ca suma algebrica a tem este nula si relatia devine
I1·R1 + I2·R2 +...+ In·Rn = o .

4. Pentru a mari domeniul de masurare a ampermetrului se monteaza in serie cu el un rezistor numit şunt.
Suntul
Pentru a mari domeniul de masurare a ampermetrului se leaga in paralel cu ampermetrul un rezistor, astfel incat curentul maxim care trece prin ampermetru sa fie egal cu cel pe care-l indica ampermetrul cand acul deviaza pe toata scala (IA), iar restul sa treaca prin sunt, care are rolul de a diviza curentul. Pentru ca ampermetrul si suntul sa nu intoduca erori de masurare trebuie ca atat rezistenta RA a ampermetrului, cat si rezistenta Rs a suntului trebuie sa fie mici.
Penru a afla expresia rezistentei suntului seaplica prima si a doua lege a lui Kirchhoff.
I = IA + Is,
IA·RA = Is·Rs
Intensitatea I care trebuie masurata este de n ori mai mare decat valoarea intensitatii curentului IA admis de ampermetru, deci I = n·IA
Cu cele trei ecuatii se formeaza un sistem, din care rezulta,
Rs = RA/(n - 1)

5. Pentru a mari domeniul de masurare a voltmetrului se monteaza in paralel cu voltmetru un rezistor. Rezistenta acestuia se numeste rezitenta aditionala.
Rezist.ad.a.volt
Daca tensiunea de masurat U este de n ori mai mare decat valoarea maxima pe care o poate suporta voltmetrul UV se leaga in serie cu voltmetru un rezistor cu rezistenta aditionala Ra pe care se distribuie excesul de tensiune Ua, deci
U = n·UV
U = n·UV = UV + Ua   ·1)
Din legea lui Ohm pentru o portiune de circuit
UV = IV·RV
Ua = IV·Ra.
Ultimile doua ecuatii se inlocuiesc in ecuatia 1) si se obtine
n·IV·RV = IV·RV + IV·Ra |: IV
n·RV = RV + Ra
Ra = RV ( n - 1 )

6. Pentru ca voltmetrul sa nu introduca erori prin masurare trebuie ca rezistenta lui sa fie mica.
Prin conectare voltmetrului in paralel cu receptorul se modifica rezistenta intre cele doua puncte, rezistenta echivalenta devine;
Re = RV·R/(RV + R)
Pentru ca Re sa fie cat mai apropiata de rezistenta R a receptorului trebuie ca RV sa tinda catre infinit ( foarte mare ) si R/ RV → 0
6. Reostatul este un rezistor cu rezistenta variabila.
Rezistorii care isi modifica rezistenta prin deplasarea unui contact electric alunecator de-a lungul lor se numesc reostate.

7. Folosind doua din cele trei borne ale reostatului se modifica tensiunea..
reostat
Folosind doua (bornele a si c ) din cele trei borne ale reostatului se modifica intensitatea curentului din circuit (figura a).
8. Folosind cele trei borne ale rezistorului cu rezistenta variabila se modifica intensitatea curentului din circuit.
Rezistorul cu rezistenta variabila care determia variatia tensiunii folosind bornele a,b si c se numeste potentiometru( figura b )

9. Pastrand tensiunea la bornele unui circuit constanta si inlocuind rezistorul de rezistenta R cu trei rezistori de rezistenta R conectati in serie, intensitatea curentului creste de trei ori.
I = U/R
I' = U/Res
Res = 3R
I' = U/3R = I/3  → ca I scade de trei ori

10. Marind tensiunea la bornele unui circuit de trei ori si inlocuind rezistorul de rezistenta R cu trei rezistori de rezistenta R conectati in paralel, intensitatea curentului creste de trei ori .
I = U/R
I' = 3U/Rep
1/Rep = 1/R + 1/R + 1/R = 3/R
Rep = R/3
I' = 3U/Rep = 9U/R = 9I, creste de 9 ori

/b.c.e


bac1
Nelson.Mandela Educatia este cea mai puternica arma

pe care tinerii o pot folosi pentru a schimba lumea.
Nelson Mandela

placeholder

Ştiaţi că ...

¤ "Lacrimile batavice" sunt picaturi de sticla neracite cazute in apa rece. Ele nu se sparg prin lovire puternica, dar se prefac in schimb in praf la o cat de mica zgarietura.

¤ Forta elastica a vaporilor de apa a fost descoperita de fizicianul francez Denis Papin (1647-1714). El a inventat in 1680 cazanul cu abur prevazut cu supapa de siguranta.

¤ Legile generale ale miscarii planetelor au fost descoperite in 1609 de Johannes Kepler, care a trait intre anii 1571 si 1630.

¤ In fizica "elementul" este un dispozitiv producator de energie electrica pe cale chimica. Mai cunoscute sunt: elementele Daniell si Leclanchè. Mai multe elemente la un loc formeaza o pila electrica sau o baterie.

¤ In chimie elementul chimic este o specie de atomi caracterizata prin acelasi numar atomic si numar de masa diferit ( izotopi). Elementele cu Z cuprins intre 1 si 92 corespund elementelor existente in natura, iar elementele cu numar atomic mai mare decat al uraniului (elementele transuraniene) au fost obtinute pe cale artificiala si sunt nestabile.

logo
Bacalaureat fizica

Noutati
Sunt date solutiile la toate subiectele de fizica din anul 2014
Ex:
Mecanica 2014sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legea lui Ohm

Efectul fotoelectric

Legea dezintegrarii

Inductia magnetica

Regula lui Lenz

Optica

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate