template2.1_r1_c1


Google      


Circuite electrice


Tensiunea electricaGeneratorul electric converteste energia de un anumit fel in energie electrica. Datorita energiei inmagazinate, generatorul are capacitatea de a efectua lucru mecanic prin fortele campului electric ce actioneaza asupra purtatorilor de sarcina (detalii) . Sub actiunea fortelor campului electric purtatorii de sarcina electrica liberi se misca ordonat pe directia fortelor electrice producand curentul electric.
Conform relatiei E = ΔU/r, existenta unui camp electric intre doua puncte ale circuitului presupune existenta unei diferente de potential constanta intre cele doua puncte ale circuitului asigurata de catre generator.

Tensiunea electrica

Tensiunea electrica sau caderea de tensiune intre doua puncte a si b ale unui circuit electric inchis reprezinta lucrul lucrul mecanic efectuat de fortele campului electric din circuit, pentru deplasarea unitatii de sarcina intre cele doua puncte ale circuitului In mod analog cu relatia diferentei de potential avem:
Uab = Lab/q ( J/C = V )

Tensiunea electromotoare

Tensiunea electromotoare (tem) este numeric egala cu lucrul mecanic efectuat asupra purtatorilor de sarcina de catre fortele campului electric generat de sursa pentru a transporta unitatea de sarcina de-a lungul intregului circuit.
Masurarea.tensiunii
Circuitul electric este compus din circuitul exterior care reprezinta portiunea cuprinsa intre bornele ab, formata din conductori, generator electric, receptorul R si circuitul interior din interiorul generatorului. Sub actiunea fortelor campului electric creat de generator, electronii sunt transportati prin circuitul exterior de la borna negativa b a generaorului la borna pozitiva a si apoi prin circuitul interior de la borna pozitiva a la borna negativa b. Miscarea ordonata a electronilor prin conductor are sens opus sensului conventional al curentului, care este sensul de miscare al purtatorilor de sarcina electrica pozitiva.
e = Lbab/q = (Lba + Lab)/q = Lba/q + Lab/q
e = U + u
e = Lbab/q,→ tensiunea electromotoare
U = Lba/q , → tensiunea (caderea de tensiune) de la bornele circuitului
u = Lab/q, → caderea de tensiune pe circuitul interior al generatorului.
Toate cele trei marimi electrice scalare se masoara in volti (V = J/C) cu ajutorul voltmetrului conectat in paralel cu receptorul R
Tensiunea electromotoare e se masoara montand voltmetrul in paralel cu generatorul cand circuitul este deschis.

Instrumente electrice de masura

Pe baza figurii de mai jos raspundeti la intrebarile urmatoare:
circ.el.1
1 . Ce sunt instrumentele 1 si 2?
2 . Ce masoara instrumentul 1 cand circuitul este deschis?
3 . Cum trebuie sa fie rezistenta interna a instrumentului 2 pentru ca prin receptorul R sa treaca aceeasi intensitate ca in absenta instrumentului?
4 . Cum este sarcina electrica in orice punct al circuitului?
5 . Ce masoara instrumentul 1 si 2 cand circuitul este inchis?
6 . Miscarea dirijata a ionilor pozitivi dintr-o solutie?
7 . Δq/Δt este ...
8 . Ce sunt instrumentele 3 si 4?
9 . Ce valoare indica instrumentele 3 si 4?
Raportul La'b'/q reprezinta?

Divertisment → Jucatoarea de tenis

Acordeon


b.e.


banner.a.einstein bac1
Nu învatam pentru scoala, ci pentru viata.
Seneca.

Eroare stiintifica

Eroarea lui Einstein strecurata in calculele ecuatiilor teoriei gravitatiei au fost inlaturate de A.A.Fridman. In legatura cu lucrarea lui Fridman, la inceput Einstein a criticat lucrarea, apoi printr-o scrisoare isi recunoaste gresala si arata ca rezultatele lui Fridman sunt corecte si pun teoria intr-o lumina noua.
Aceste cuvinte au ajuns la Fridman cu putin inaite de moartea sa. Solutia lui Fridman a fost confirmata experimental in anul 1929, cand astronomul american Edwin Hubble a stabilit ca Universul se afla in expansiune.

logo
Bacalaureat fizica

Noutati
Sunt date solutiile la toate subiectele de fizica din anul 2014

Ex:
Mecanica 2014

img2 img02

sus

« Pagina precedenta      Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legea lui Ohm

Efectul fotoelectric

Legea dezintegrarii

Inductia magnetica

Regula lui Lenz

Optica

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2019 - Toate drepturile rezervate