circ.el


Circuite electriceValoarea efectiva a curentului alternativ


In radioelectronica si electrotehnica se opereaza cu valoarea eficace sau efectiva a curentului alternativ in locul amplitudinii sau a valorii maxime. Valoarea efectiva se introduce pe baza unor consideratii energetice:
Valoarea efectiva a curentului alternativ este valoarea unui curent continuu echivalent care are acelasi efect termic ca si curentul alternativ dat.
Sa presupunem ca valoarea instantanee a intensitatii curentului alternativ este data de relatia (1) si se pune problema sa-i determinam valoarea efectiva.
i = Im sinω·t   1)
Notam cu I valoarea efectiva a curentului alternativ. Pentru a o determina se pune conditia ca energia termica ce se dezvolta pe rezistor intr-un anumit timp de exemplu pe durata unei perioade T a curentului alternativ sa fie aceeasi in ambele cazuri: daca rezistenta R este strabatuta de un curent alternativ i sau daca rezistenta R este strabatuta de curentul continuu I.
Rezistenta R este strabatuta de curent alternativ.
Energia dezvoltata in rezistor pe durata unei perioade va fi:
dW = R·i2dt
en.dezv.de.i.pe.rez
Rezistenta este strabatuta de un curent continuu I. Energia dezvoltata in rezistor R intr-un interval de timp egal cu o perioada T a curentului alternativ. W = R·I2·T   3)
Pentru a determina valoarea efectiva I a curentului alternativ egalam ecuatiile 2) si 3)
R·I2·T = R·I2m·T/2
I2 = I2m/2
I = Im/√2      valoarea efectiva a curentului alternativ
U = Um/√2   valoarea efectiva a tensiunii alternative
Valoarea efectiva este mai mica decat amplitudinea curentului alternativ. Aceasta se explica prin faptul ca intensitatea curentului continuu strabate rezistenta permanent cu aceeasi valoare, in timp ce curentul alternativ are o valoare variabila trecand si prin zero.
De exemplu un curent alternativ cu amplitudinea de 1A are aceeasi valoare energetica ca si un curent continuu cu intensitatea de 0,707A.
Tensiunile alternative si curentii alternativi care sunt notati pe aparatele de laborator se exprima in valori efective.

Valoarea medie a curentului alternativ

val.med.a.crt.alt
Prin valoare medie a curentului alternativ se intelege valoarea medie calculata numai asupra unei semiperioade pozitive. Conform acestei definitii valoarea medie reprezinta un curent continuu mediu care transporta aceeasi sarcina electrica pe durata unei semiperioade ca si curentul alternativ dat. Suprafata unei semiperioade pozitive trebuie sa fie egala cu suprafata hasurata
calculul.i.mediu

Defazajul: raspuns

- Doua marimi electrice de aceeasi frecventa sunt in faza daca ajung in acelasi timp la valorile maxime, minime si zero(Δφ = 0), in cazul circuitului cu rezistor;
- Δφ = φ = 90o O bobina ideala defazeaza i cu φ = 90o in urma tensiunii u;
- La rezonanta tensiunilor uL si uC sunt defazate cu 180o si au modulele egale. La rezonanta intensitatilor iL si iC sunt in opozitie de faza, adica intensitatea curentului prin bobina (iL) este egala cu intensitatea curentului prin condensator ( iC) dar de sens opus.
- u este defazat inaintea lui i cand in circuit predomina efectul inductiv
(XL > XC);
- u este defazat in urma lui i cand in circuit predomina efectul capacitiv
(XL < XC).
banner0.ce


emisie-receptieGenerator trifazat.alt
c.a.mon
Imagini
Imagini

Conversia:
oC(Celsius) «» oF(Fahrenheit)

Introduceti un numar intr-unul dintre domeniile de mai jos:

Celsius
Fahrenheit

Ştiaţi că...

¤ Atunci cand limba materna nu i-a mai dat de lucru, M. Faraday a invatat cateva limbi straine, franceza si italiana fluent, iar germana acceptabil.

¤ M. Faraday citea toate cartile si toate jurnalele pe care le procura in meseria sa de legator, asfel ca ajunge sa-si depaseasca toti contemporanii.
Bacalaureat fizica
Newsletterelectro
sus

« Pagina precedenta        Pagina urmatoare »Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin

Legi Evaluare Bacalaureat Probleme
Legile lui Kirchhoff

Conservarea impulsului

Teoreme ale mecanicii

Starea electrocinetica


Suntul

Dezintegrarea β

Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2014

Bacalaureat 2015

Mecanica

Electricitate

Electrostatica

S.G.
  Circuite electrice   © 2020 - Toate drepturile rezervate